SCHÜTZ - Kleine geistliche Konzerte II

Recensie SCHÜTZ – Kleine geistliche Konzerte II

SCHÜTZ
Kleine geistliche Konzerte II
Gerlinde Sämann, Isabel Schicketanz, Maria Stosiek (sopraan), David Erler (altus), Georg Poplutz, Tobias Mäthger (tenor), Tobis Berndt, Felix Schwandtke (bas), ensemble o.l.v. Ludger Rémy
Carus 83.271 • DDD-1.58’ (2 cd’s)
Waardering: 9

Dit is de laatste opname van Schütz-specialist Ludger Rémy, die in 2017 overleed en in het cd-boekje wordt herdacht. De opname van de tweede reeks Kleine geistlichte Konzerte is deel zeventien van de complete Schütz-uitgave op Carus. Beide series uit 1636 (verschenen op Carus 83.254) en 1639 vormen een directe reflectie van de Dertigjarige Oorlog, die in Dresden nogal wat had aangericht, waardoor Heinrich Schütz maar over beperkte muzikale middelen kon beschikken. Naast de acht zangers is er een continuo-groep van drie instrumenten: theorbe, violone of viola da gamba en orgel of virginaal. Daardoor wordt des te duidelijker hoe de componist binnen de door nood afgedwongen soberheid van bezetting en instrumentarium een maximum aan zeggingskracht en uitbeelding weet te bereiken.

Wilt u de complete recensie lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen