Jean-Guihen Queyras, winnaar van de Anner Bijlsma Award
Jean-Guihen Queyras. Foto: Melle Meivogel

Anner Bijlsma Award gaat naar Jean-Guihen Queyras

Jean-Guihen Queyras mag vanavond de Anner Bijlsma Award in ontvangst nemen. De voorzitter van de Stichting Anner Bijlsma Award overhandigt hem deze internationale oeuvreprijs tijdens het openingsconcert van de negende Cello Biënnale. Van 20 tot en met 29 oktober is het al cellomuziek dat te horen is in het Muziekgebouw en Bimhuis in Amsterdam.

Het (uitverkochte) openingsconcert The Cello Moves van de Cello Biënnale Amsterdam belooft een bijzondere voorstelling te worden. Met muziek, dans én schilderkunst. En de prijsuitreiking van de Anner Bijlsma Award. Deze oeuvreprijs werd in 2014 voor het eerst toegekend aan cellist Anner Bijlsma (1934-2019), naar wie de prijs vervolgens vernoemd werd. In 2018 werd de Italiaanse cellist en componist Giovanni Sollima beloond voor zijn inzet voor de cello en het cellorepertoire. Hij mocht de prijs van 50.000 euro, die eens in de vier jaar wordt uitgereikt, in ontvangst nemen. Vanavond krijgt de veelzijdige, Franse cellist Jean-Guihen Queyras deze prestigieuze award uit handen van Job Cohen, de voorzitter van de Stichting Anner Bijlsma Award.

Artist in residence

Jean-Guihen Queyras is dit jaar de artist in residence van de Cello Biënnale Amsterdam. De 55-jarige cellist staat bekend om zijn brede repertoire, waaruit hij de komende editie van de biënnale meerdere concerten ten gehore zal brengen. Tijdens het openingsconcert deelt hij het podium met zijn zoon, die schildert. Op zaterdag 22 oktober vertolkt Queyras Bartoks altvioolconcert op cello, op woensdag 26 oktober verbindt hij culturen in Beyond Thrace en op 28 oktober staat de cellist in het Bimhuis met zijn jazzkwartet Invisible Stream.

Prototype van Biënnale-cellist

Maarten Mostert, de artistiek directeur van de Cello Biënnale Amsterdam, noemt Jean-Guihen Queyras niet alleen een heel goede cellist, maar ook enorm veelzijdig. “Hij is het prototype van een Biënnale-cellist. Er is geen cellist die zoveel bijzonder repertoire heeft gespeeld tijdens alle Biënnales als Queyras. Daarin is hij echt uniek.” Daarnaast geldt de Fransman als voorbeeld voor (jonge) cellisten. Hij is hoofdvakdocent aan het conservatorium in Freiburg en inspireert met zijn masterclasses wereldwijd musici die zijn liefde voor de cello met hem delen. Ook tijdens de negende editie van de Cello Biënnale geeft Queyras een masterclass.

Gevoel voor improvisatie

Met het geld dat aan de Anner Bijlsma Award verbonden is, wil Queyras een aantal musici, die aan het begin van hun carrière staan, in contact brengen met zijn eigen inspiratoren en hen helpen bij het ontwikkelen van hun gevoel voor improvisatie. “Omdat ik dat ongelooflijk belangrijk vind en omdat ‘ik’ dat ben, omdat het iets is waar ik sterk in geloof.”

De Cello Biënnale Amsterdam 2022 vindt tot en met 29 oktober plaats in Amsterdam. Kijk voor het complete programma en kaarten op cellobiennale.nl

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen