Sanne Zwikker blogt voor Luister magazine, ze is de nieuwe generatie klassieke muziek

Bach bereikt 100K GenZ volgers binnen enkele minuten

De jonge GenZ violiste Sanne Zwikker en beatbox titan Bart Voogt verbinden het oude met het nieuwe, onthullen de pracht van eeuwenoude muziek en slaan een brug met het razend populaire human beatboxing.

100K online followers

Een nieuwe, gewaagde aanpak voor de organisatoren van The International Holland Music Sessions. De jonge GenZ (1995-2015) fans van Bart en Sanne verspreidden dit ongekende optreden onder 100K online followers binnen enkele minuten, in tegenstelling tot oudere generaties die klassieke meesterwerken in de concerthal bezoeken. Een schril contrast met de 280 comfortabele stoelen van de kleine zaal van het TAQA theater De Vest waar het optreden live werd opgenomen en onmiddellijk verspreid via social media.

Onze eigen world champ beatboxing en jonge Nederlands-Amerikaanse violiste zijn de eerste artiesten die deze crossover versie van Bach’s sonates en partita’s voor solo viool live optraden in het TAQA Theater de Vest in Alkmaar.

Video 1 – Adagio

Video 2 – Presto

Sanne: “Het was ontzettend leuk en creatief werken met het team van Perry Reitsma en met Bart’s beatboxing scene. Wij lieten ons niet belemmeren door de status quo in de klassieke muziek. Als team waren we ervan overtuigd dat we GenZ bereiken door middel van real-time online streaming en online social media.”

GenZ: klassieke muziek via de smartphone

“Sommige oudere teamleden waren teleurgesteld omdat ze verwachtten dat GenZ vervolgens naar de concerthal zou komen, om op dezelfde manier klassieke muziek te ervaren als hun eigen generatie. Wat we leerden, is te accepteren dat GenZ zijn eigen platform heeft om klassieke muziek te ervaren. Dit is niet per se de concerthal maar daarentegen gemakkelijk direct online access via smartphone. Cor Dekker van Musical Reality liet tijdens het Ruinekerk concert al zien hoe met meerdere camera’s te werken en real-time online te streamen. Hij was geweldig!”

Bart: “Het was schitterend om te werken aan een brug tussen beatboxing en klassieke muziek. Het enthousiasme en de overtuiging waarmee we samenwerken in de internationale beatbox scene aan continue vernieuwing heeft deze scene binnen een korte tijd razend populair gemaakt onder GenZ. Vertaald naar de aangetroffen klassieke muziek scene betekent dit een hogere acceptatie voor nieuwe interpretaties van gecomponeerde klassieke werken en het overbrengen van klassieke muziek in andere vormen dan fysiek aanwezig te zijn in een indrukwekkende concerthal. Wellicht dat de klassieke muziek scene hier wat kan kopiëren van de beatbox scene om de pracht van eeuwenoude muziek met succes aan GenZ door te geven.”

Lees in een van Sanne’s vorige blogs hoe ze de combinatie tussen beatboxen en klassieke muziek maakt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een voordelig abonnement!

De lenteactie! Neem nu een 2-jarig abonnement en betaal €67,55 in plaats van €115,50!

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 20 april geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!