Bach met beatboxer B-Art

De combinatie viool en beatbox zie je niet snel voor je. Toch gaat dit heel goed samen: ik release deze maand mijn single met B-Art. Hij is een van de beste beatboxers ter wereld en ik ben met hem de uitdaging aangegaan. Luister hieronder naar een voorproefje van het Adagio uit de Bach Sonata no. 1 in g minor.

Ik vind het heel leuk om met Bart Voogt (artiestennaam: B-Art) samen te werken. De combinatie van klassieke muziek en beatbox ligt niet voor de hand. Om iets nieuws toe te voegen aan klassieke meesterwerken moet je van goeden huize komen. Ik wil laten zien dat deze mix van klassiek en beatbox heel goed werkt. Ik zal altijd klassiek viool blijven spelen, maar samenwerkingen zijn ook heel leuk en belangrijk. Met dit soort samenwerkingen maak je de muziek namelijk voor een breder publiek interessant.

Bart is een van de beste beatboxers ter wereld; hij is drievoudig Nederlands kampioen en werd in 2018 tweede op het WK. Hij reist de hele wereld over om deel te nemen aan kampioenschappen of te jureren bij kampioenschappen. In beatbox zijn er wedstrijden, met battles en een knock-outsysteem. Dat is heel anders dan in de klassieke muziek. Bart is geweldig en heel makkelijk om mee samen te werken. Hij is heel gemotiveerd en steekt veel tijd in zijn muziek. Bart vindt het heel leuk om de combinatie te maken met klassieke muziek: ‘Ik vind het een hele gave combinatie. Ik heb ooit een keer eerder samengewerkt met een operazangeres, maar het blijft een unieke ervaring. Ik zou dit soort samenwerkingen graag vaker doen. Ik vind de viool ook een heel mooi instrument en het is heel fijn samenwerken met Sanne, ze is heel professioneel en gepassioneerd over wat ze doet.’

Maar hoe maak je dan zo’n combinatie tussen klassieke muziek en beatbox? We hebben hier goed over nagedacht. Het Adagio is iets sneller geworden en heeft een andere vorm gekregen. We hebben wat meer rustpunten ingevoegd waar Bart een solo heeft. Het Presto was snel genoeg, daar hebben we alleen twee breaks ingevoegd waar Bart solo’s heeft. De release van het Presto volgt snel. We werkten vaak op bizarre tijden omdat we continu nieuwe ideeën kregen om de compositie aan te passen. Wat speciaal is dat Bart de woorden ‘sei pezzi solisti per violino con accompagnamento’ gebruikt, letterlijk vertaald: ‘zes solostukken voor viool met accompagnement’. Deze tekst is typisch voor de sonates van Bach. Op het voorblad van Bachs sonates voor viool staat ‘Sei Solo a Violino senza Basso accompagnato’, oftewel ‘Zes Solo’s voor Viool zonder Basbegeleiding’.

Deze zomer treden we samen live op. Op zaterdag 24 augustus organiseert The International Holland Music Sessions het concert ‘Klassiek voor iedereen’. B-Art en ik zullen dan live deze cross-over van Bach uitvoeren. Ik speel dan op mijn elektrische viool, dat is heel anders dan ik gewend ben met mijn akoestische viool. Ik hoop met dit concert nieuwe vrienden te maken in deze muziekwereld en ook nieuw publiek enthousiast te maken voor klassieke muziek.

Ik geef in totaal drie soloconcerten in Nederland:

Woensdag 14 augustus 2019 | Muiderslot, Muiden

Zaterdag 17 augustus 2019 | Ruïnekerk, Bergen

Zaterdag 24 augustus 2019 | TAQA Theater De Vest, Alkmaar (Klassiek voor iedereen)

Kaarten voor de concerten zijn te koop via www.tihms.com/concerten.

Tekst: Laurine Slingerland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!