Bachfestival Dordrecht
Pauline Koning (zakelijk leider) en Marieke Hopman (artistiek leider) in het Energiehuis. Foto: Janko Duinker

Bachfestival Dordrecht gaat wél door

Ein-de-lijk weer eens goed nieuws in coronatijd! Het Bachfestival Dordrecht gaat in het laatste weekend van juni ‘gewoon’ door. Gewoon staat hier tussen aanhalingstekens omdat het festival, samen met de NTR-NPO Radio 4 en met steun van de gemeente, heeft gekozen voor een online-alternatief. Op vrijdag 26 juni gaat een gloednieuwe compositie van Oene van Geel op het Bachorgel in de Grote Kerk in première. Op zaterdag 27 juni klinkt maar liefst de héle dag livemuziek vanaf festivallocatie DordtYart. En nu komt het allermooiste: de streaming- en liveuitzendingen van de NTR zijn gratis te bekijken en te beluisteren.

Bachfestival Dordrecht maakt onlinedoorstart

Door de coronamaatregelen wordt de culturele sector keihard getroffen. Concerten en festivals zijn geannuleerd, met als logisch gevolg dat liefhebbers alleen nog maar thuis van hun favoriete klassieke muziek kunnen genieten. Lange tijd zag het ernaar uit dat ook ’s lands grootste Bachfestival dit jaar niet zou doorgaan. “In tien dagen meer dan tienduizend bezoekers ontvangen, was onmogelijk”, vertelt artistiek directeur Marieke Hopman. “Maar je wilt er als festival natuurlijk alles aan doen om de musici tóch een podium te bieden in deze roerige tijden.”

En dus maakt het Bachfestival Dordrecht een onlinedoorstart. De signatuur blijft behouden, al is er dit jaar logischerwijs gekozen voor een kleinere vorm en een andere aanpak. Maar dat mag de pret niet drukken. Onlinebezoekers kunnen twee dagen lang genieten van oude én nieuwe muziek en van jong talent én oudgedienden. Uiteraard is Johann Sebastian Bach heer en meester in Dordrecht: alles draait om de machtige Duitse barokbaron. Benieuwd naar onze top 5 van Bachs werken? Klik dan hier.

Zoals gezegd staat op vrijdag een wereldpremière van Oene van Geel op het programma. Zaterdag geven onder anderen celliste Lidy Blijdorp, percussionist Dominique Vleeshouwers en trombonist Jörgen van Rijen en Camerata RCO acte de présence. Hoewel het Bachfestival Dordrecht normaliter tweejaarlijks plaatsvindt, kunt u het in juni 2021 – fingers crossed – gewoon weer in levenden lijve bijwonen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen