BEETHOVEN

Recensie BEETHOVEN – Leonore

BEETHOVEN
Leonore
Marlis Petersen (Leonore), Maximilian Schmitt (Florestan), Dimitry Ivashchenko (Rocco) e.a., Zürcher Sing-Akademie, Freiburger Barockorchester o.l.v. René Jacobs
harmonia mundi HMM 902414.15 • DDD-2.20’ (2 cd’s)
Waardering: 8

Omdat hij van mening is dat van de drie versies die er van Beethovens enige opera bestaan: Leonore van 1805, Leonore van 1806 en Fidelio van 1814, de eerste de beste is, presenteert René Jacobs die vol overtuiging in concertante-semiscenische uitvoeringen met door hem aangepaste dialogen. Een live-opname van die versie, gerealiseerd in de Philharmonie de Paris in 2017, is nu ook op cd vastgelegd en wordt gepresenteerd in een stevig boekwerk met het volledige libretto in drie talen en Jacobs’ pleidooi en verantwoording voor de keuze van deze allereerste versie. Die heeft nog drie bedrijven (in de latere versies tot twee gereduceerd) waarop telkens een figuur zijn stempel drukt: Marzelline in het eerste in Singspiel-stijl, Leonore in twee met heroïsche opera-accenten en Florestan in drie, waar tragiek domineert. Jacobs verdedigt ook de keuze van de Leonore II ouverture uit 1805 omdat ze als het ware het drama anticipeert en meent dat de finale van de 1814-versie veel spannender en zinvoller is. Dat kunt u allemaal ervaren in deze live-opname waarin de klankverhoudingen tussen de gesproken en gezongen delen niet altijd ideaal is en sommige zangers beter zingen dan spreken. René Jacobs houdt het tempo levendig en het Freiburger Barockorchester is een betrouwbare en sonore partner. Marlis Petersen engageert zich ten volle als Leonore maar de stem klinkt soms wat mager. Robin Johannsen is een pittige Marzelline en Johannes Chum een degelijke Jaquino. Maximilian Schmitt geeft Florestan gevoelvolle klanken en Johannes Weisser is een wrede Don Pizarro met harde stem. Dimitry Ivashchenko geeft Rocco een menselijk profiel en Tareq Nazmi is een Don Fernando met allure.
Erna Metdepenninghen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen