Sanne Zwikker speelt Capriccio nr. 20 van Paganini

Sanne Zwikker: “Zo blij met de opname van Capriccio nr. 20”

Worden de Cappricio’s van Niccolò Paganini vooral beluisterd omwille van hun extreme moeilijkheidsgraad of om het indrukwekkende showmanschap van de violist? Deze vraag hield mij bezig toen ik een half jaar geleden aan Capriccio nr. 17 werkte.

Ultieme test

Paganini’s Cappricio’s worden als de ultieme test voor violisten beschouwd. Ik vind het heerlijk om aan deze technisch uitdagende stukken te werken. Als ik ze correct uitvoer, voel ik me helemaal in controle. Omdat ik destijds tegelijkertijd aan stukken van Bach, Mozart en Saint-Saëns werkte, werd mijn uitvoering van de zeventiende Capriccio helaas (nog) niet opgenomen.

Vernissage

Eerder deze maand werd ik onverwacht gevraagd om op te treden bij de opening van de kunsttentoonstelling ‘Legends and Icons’. Ik speelde er Capriccio nr. 20, dat vooral bekend is vanwege de D-snaar die de melodie op de A- en de E-snaar begeleidt. Dat effect wordt weleens met het geluid van een doedelzak vergeleken. De rustige opening van het muziekstuk wordt onderbroken door vliegende staccato zestiende noten en trillers.

Opname

Mijn optreden tijdens de vernissage werd opgenomen en is terug te bekijken op YouTube en Vimeo. Ik ben zo blij met deze prachtige opname en kijk er nu nog harder naar uit om ook Capriccio nr. 17 op te nemen en te delen met het publiek.


Capriccio nr. 20 van Paganini door Sanne Zwikker

Violiste Sanne Zwikker blogt maandelijks voor Luister. Lees hier haar vorige blogs.

5/5 - (26 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen