Paganini's Vierde vioolconcert

Release van Paganini’s Vierde vioolconcert

Net voor de pandemie kondigde ik mijn uitvoering aan van Paganini’s Vierde vioolconcert, deel twee, gearrangeerd voor viool, sopraan en piano. Deze dramatische uitvoering werd geschreven door Franck van der Heijden en David Garrett voor de film The Devil’s Violinist. De compositie is geschreven met een hoge G6, die niet elke sopraan kan bereiken. Maar wel de charmante en getalenteerde sopraan Tiana Oberoi. Samen met haar nam ik dit najaar dit betoverende cross-overwerk op.

“A friend of music is a friend of mine”

Tiana Oberoi is een 16-jarige sopraan uit India en de dochter van zangeres Sandra Oberoi. Tiana’s muzikaliteit en prachtige stem brachten haar dit jaar naar het toonaangevende muziekfestival Tanglewood in de Verenigde Staten, het zomerverblijf van het Boston Symphony Orchestra (BSO). Eerder schreef ik over mijn optreden van Prokofiev’s Vioolconcert nr. 1 in D majeur op het Tanglewood Festival (herlees het hier). Het was gedurende dit wereldbekende festival, dat Tiana en ik aan het arrangement voor viool en sopraan van Franck en David begonnen te werken.

Bekijk hier het resultaat:

Componist, arrangeur en dirigent

In de zomer van 2019 sprak ik met de wereldberoemde Franck van der Heijden over Paganini’s Vierde vioolconcert, deel twee, dat hij samen met David Garrett gearrangeerd had. Ik vertelde hem dat ik het stuk wilde opnemen met het sopraangedeelte gezongen met een G6 in plaats van een G5. Franck is een ontzettend enthousiaste en inspirerende componist, arrangeur en dirigent. Hij heeft onmiddellijk duizend ideeën over zo’n opname. Dat is niet verwonderlijk met zijn befaamde reputatie. Hij werkte onder meer samen met violist David Garrett en componeerde voor artiesten zoals David Guetta, Michael Jackson, Bruno Mars, John Legend en Celine Dion.

New York en Bangalore

Tegen de tijd dat we klaar waren voor de eigenlijke opname, was Tiana in Bangalore (India) en ik in New York City. Door de reisbeperkingen omwille van de coronapandemie zat er niets anders op dan het werk op twee locaties op te nemen. Tiana nam haar voice track op in Bangalore en ik mijn vioolstuk in New York City. In de studio werk ik graag samen met pianiste Alexis Zingale. Het is onderhand een ongeschreven regel dat wij ’s nachts opnemen, wanneer het buiten stil is en tijd geen rol speelt. We beginnen dan om 21 uur en verlaten de opnamestudio in de vroege ochtend. Vaak werken wij gedurende zo’n nacht ook aan andere stukken, wat geheel ongepland is. Maar daar heb ik het in een volgend blog wel weer over …

De romantische uitvoering van Lo Ti Penso Amore door violiste Sanne Zwikker en sopraan Tiana Oberoi werd op donderdag 21 oktober op YouTube gereleaset.

5/5 - (37 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen