Menu Sluiten

Het Brandenburg Project van het Swedish Chamber Orchestra
Het Swedish Chamber Orchestra presenteert het prestigieuze Brandenburg Project.

Wereldpremière Brandenburg Project in Londen

Op zondag 5 augustus brengen het Swedish Chamber Orchestra en chef-dirigent Thomas Dausgaard het prestigieuze Brandenburg Project naar Londen voor de wereldpremière van de complete cyclus, die wordt uitgevoerd tijdens twee Proms-concerten in de Royal Albert Hall.

Dat het een fikse klus was, mag een understatement heten. Maar liefst tien jaar nam het Brandenburg Project in beslag. Het uit de Zweedse stad Örebro afkomstige Swedish Chamber Orchestra gaf zes componisten de opdracht een werk te schrijven dat aansluit bij en gebaseerd is op een van Johann Sebastian Bachs Brandenburgse concerten. Een zogeheten ‘partnerwerk’. De gloednieuwe creaties zullen uitgevoerd worden aansluitend op het origineel van de grootmeester.

Het zestal mocht zelf bepalen voor welk solo-instrument het schreef

De zes componisten die de zware en uitdagende klus op zich namen, zijn de Amerikaan Uri Caine (Hamsa bij B.C. nr. 5), Australiër Brett Dean (Approach – Prelude to a Canon bij B.C. nr. 4), Zweed Anders Hillborg (Bach Materia bij B.C. nr. 3), Duitser Steven Mackey (Triceros bij B.C. nr. 2), Oostenrijker Olga Neuwirth (Aello – bellet mécanomorphe bij B.C. nr. 4) en Engelsman Mark Anthony Turnage (Maya bij B.C. nr. 1). Het zestal mocht zelf bepalen voor welk solo-instrument van het Swedish Chamber Orchestra het schreef. Ook was het vrij te bedenken hoe het werk bij het originele concert past.

Mark Anthony Turnage componeerde voor de baanbrekende celliste Maya Beiser

Twee van de componisten, te weten Uri Caine en Brett Dean, zijn eveneens uitvoerenden. Tabea Zimmermann versterkt Dean als altvioliste. Mark Anthony Turnage heeft gecomponeerd voor de baanbrekende celliste Maya Beiser, Anders Hillborg voor de Finse improviserende violist Pekka Kuusisto, Olga Neuwirth voor de experimentele fluitiste Claire Chase en Steven Mackey voor Kuusisto en trompetvirtuoos Hakan Hardenberger.

Op deze manier beslaat het ambitieuze Brandenburg Project drie eeuwen aan muziek en omarmt het muzikanten van over de hele wereld.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen