Twaalfde editie Festival Classique

Carmina Burana van Orff op strand Scheveningen

De 12e editie van Festival Classique opent donderdag 7 juni groots met Carmina Burana van Carl Orff op het Noorderstrand van Scheveningen. Een heuse primeur: niet eerder vond daar een klassieke voorstelling plaats. En wat voor één: maar liefst 350 musici en dansers maken hun opwachting in de oudste badplaats van Nederland.

Badplaats in teken van klassieke muziek

Want dát is de directe aanleiding van het spektakelstuk: exact tweehonderd jaar geleden werd het eerste badhuis in Scheveningen gebouwd. Het Haagse stadsdeel is daarmee de eerste en oudste badplaats van ons land. Een jaar lang vinden in Scheveningen allerlei festivals, exposities en voorstellingen plaats.

Het Festival Classique vindt plaats van 7 t/m 18 juni. Het presenteert tientallen voorstellingen en concerten in het Kurhaus, op het Noorderstrand en de Pier en in de Lourdeskerk. Het programma in de kerk is onderdeel van ‘Festival Classique Presenteert’. Dat is het talentontwikkelingstraject van het festival. Daarin gaat The Unfamiliar in première, een samenwerking tussen cellist Joachim Eijlander, pianiste Anastasia Safonova en de dansers Clara Cafiero en Rutkay Özpinar.

Klassiek in het Kurhaus

Terug naar Carmina Burana. Onder de 350 musici bevinden zich sopraan Katrien Baerts, countertenor Kaspar Kröner en bariton Martijn Sanders. Ze worden ondersteund door slagwerkgroep Percossa, pianoduo Scholtes & Janssens en de dansers van de Dutch Junior Dance Division. Regisseur van dienst is Serge van Veggel.

Ook bijzonder: sopraan Eva Maria Westbroek en heldentenor Frank van Aken zingen voor de allereerste keer samen in hun woonplaats Scheveningen. Nóg een primeur dus. Ze worden begeleid door het Residentie Orkest onder leiding van Antony Hermus. Het matineeprogramma werd door henzelf samengesteld. Onder andere duetten uit Otello (Verdi) en Cavalleria Rusticana (Mascagni) komen aan bod.

Ook de winnares van de Nederlandse Muziekprijs dit jaar, violiste Maria Milstein (33), speelt met het Residentie Orkest in het Scheveningse Kurhaus. Het repertoire voor de gelegenheid bestaat uit Mendelssohn, die er ooit zelf verbleef. Kaarten voor Festival Classique zijn nu verkrijgbaar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen