dagje uit oktober
Jan Mankes - De werkelijkheid niet. Museum MORE

4x dagje uit in oktober

Wie nog geen plannen heeft gemaakt voor de aankomende herfstvakantie, zit hier goed! Dit zijn de leukste tips voor een dagje uit in oktober: van musea tot lezingen en voorstellingen. 

4x een dagje uit in oktober

dagje uit oktober
Jan Mankes, Bomenrij, 1915, collectie Museum MORE
  • Jan Mankes in Museum MORE

Sprookjesachtig en teer, zo kan het magnifieke oeuvre van Jan Mankes (1889-1920) getypeerd worden. Dit jaar is het een eeuw geleden dat “Hollands meest verstilde schilder” is overleden. Als eerbetoon organiseerde Museum MORE de tentoonstelling De werkelijkheid niet met ruim 35 topstukken. Mankes liet zich inspireren door verschillende kunsttradities. Zo gaat het verhaal dat hij als jongen elke zondag van Delft naar Den Haag liep om in het Mauritshuis Holbein, Vermeer en Vlaamse primitieven te bekijken. In de laatste jaren van zijn leven vervaardigde hij een groot deel van zijn zachte, sobere portretten, ingehouden stillevens en dierstukken. Na zijn dood werd Mankes gezien als een geniale kluizenaar.

T/m 25 oktober 2020, Museum MORE. Info: www.museummore.nl

dagje uit oktober
Abdelkader Benali – Foto: Bob Bronshoff
  • Maand van de Geschiedenis met Benali

Op 22 oktober geeft schrijver Abdelkader Benali (1975) een lezing in Leeuwarden. Aanleiding is Reizigers van een nieuwe tijd, het essay dat hij schreef voor de Maand van de Geschiedenis 2020. Benali schrijft romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn internationaal bejubelde en bekroonde debuut. Later publiceerde hij onder meer het Marokkaanse kookboek Casa Benali, het kinderboek Mijn broer en ik en de roman De weekendmiljonair. In zijn essay duikt Benali in het onwaarschijnlijke verhaal van grensganger Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die zich in de vroege zeventiende eeuw bekeerde tot de islam en in Marokkaanse dienst trad.

22 oktober 2020. Neushoorn, Ruiterkwartier 41, Leeuwarden, 20.15 uur. Info: www.maandvandegeschiedenis.nl

 

dagje uit oktober
Jezus in de mystieke wijnpers, werkplaats Meester van het altaar (..) Collectie Mittelrhein Museum
  • Belevingswereld van de middeleeuwer in Catharijneconvent

Van wandelende heiligen zonder hoofd, wonden in de vorm van vagina’s tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. In die periode kwam de menselijke kant van Jezus, Maria en heiligen steeds meer centraal te staan. Zo ontstond een beeldcultuur waarin het lichaam en de lichaamsdelen van heilige figuren een hoofdrol speelden. De kunst diende als hulpmiddel bij gebed en meditatie, waarbij inleving van groot belang was. De schilderijen, beelden en miniaturen werden daarom steeds extremer: bloediger, hariger, smartelijker. Een uniek verschijnsel waarbij kunstenaars hun creativiteit de vrije loop lieten.

T/m 17 januari 2021, Museum Catharijneconvent, Utrecht. Info: www.catharijneconvent.nl

dagje uit oktober
Ronald Snijders
  • Een avond met mij in Theater Orpheus

In zijn show Een avond met mij gaat Ronald Snijders terug naar hoe alles begon. Met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst in het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en een exclusief interview met de allereerste mens op aarde. Welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders. “Groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes”, oordeelde de Volkskrant.

31 oktober 2020. Theater Orpheus, Apeldoorn. Info: www.orpheus.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen