De Nationale Opera - Ein Deutsches Requiem
De Nationale Opera - Ein Deutsches Requiem

De Nationale Opera & Concertgebouw: Ein Deutsches Requiem

In een unieke samenwerking bundelen De Nationale Opera en Het Concertgebouw voor het eerst hun krachten in een online concert. Geniet thuis en laat jezelf betoveren door Brahms’ aangrijpende en levendige Ein Deutsches Requiem. Na de stream op 22 april is het concert nog terug te kijken tot en met 24 april.

De titel Ein Deutsches Requiem is enigszins misleidend, want de compositie is geen requiem met een Latijnse tekst of volgens de gebruikelijke liturgie. Brahms zag het werk als een humanistische meditatie over het leven en het lijden, gebaseerd op een eigen selectie teksten uit de Bijbel waarbij hij iedere christelijke dogmatiek probeerde te vermijden.

Ein Deutsches Requiem / Ein menschliches Requiem

Naar eigen wens kreeg zijn compositie de ondertitel Ein menschliches Requiem. Niet de rouw en sterfte staan dus centraal, maar de troost en de hoop voor de levenden. Met een onmiskenbare en voortstuwende dynamiek brengt het werk een rijkdom aan klanken, kleuren en contrasten met zich mee. Van de menselijke vergankelijkheid in de eerste delen beweegt het langzaam maar zeker naar de heropstanding in de laatste delen van de compositie. In Brahms’ Requiem vinden we dus geen hel en verdoemenis, maar een Hooglied van troost, hoop en vrede.

Koordirigent: Ching-Lien Wu

Afscheid Ching-Lien Wu van De Nationale Opera

Dit concert vormt het afscheid van koordirigent Ching-Lien Wu, die het Koor van De Nationale Opera tot een operakoor van wereldniveau heeft gebracht. Zij leidt het koor in een intieme versie van Brahms’ Ein Deutsches Requiem voor twee piano’s en pauken. Met de Roemeense sopraan Adela Zaharia en de Britse bariton Huw Montague Rendal, die beiden hun debuut zullen maken bij De Nationale Opera, heeft dit concert niet alleen in het koor, maar ook in de solisten een topbezetting.

Livestream in Het Concertgebouw

Benieuwd? Via deze link kun je tickets kopen voor dit livestreamconcert van De Nationale Opera dat wordt gegeven vanuit Het Concertgebouw.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen