beste orkest en dirigent ter wereld
Kirill Petrenko leidt de Berliner Philharmoniker. Foto: Monika Rittershaus

Dit zijn de beste orkesten en dirigenten ter wereld

Hoe bepaal je welk orkest het beste ter wereld is? Hoe weet je wie de allerbeste dirigent is? Het antwoord op die vragen heeft altijd wel een subjectief randje, want iedereen heeft zo zijn eigen definitie van wat ‘best’ is. Bachtrack stelde deze twee vragen aan vijftien klassiekemuziekcritici. En dit was hun antwoord.

Het vooraanstaande platform Bachtrack heeft zijn Bachtrack Critcs’ Choice 2023 bekendgemaakt. Vijftien klassiekemuziekcritici van gerenommeerde kranten wereldwijd kregen – net als in 2015 – de opdracht om dirigenten en orkesten te ordenen op een schaal van 1 tot 10 naargelang hoe ‘goed’ ze de musici vinden. Wat de term ‘goed’ precies betekent, werd bewust in het midden gelaten.

Beste orkesten ter wereld

En wat blijkt? De Berliner Philharmoniker is na acht jaar niet van zijn troon gestoten. Het Duitse orkest wordt door de muziekcritici wederom ‘het beste ter wereld’ genoemd. Op plaats twee en drie vinden we respectievelijk de Wiener Philharmoniker en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, gevolgd door het Koninklijk Concertgebouw Orkest. De top tien wordt vervolledigd door Chicago Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, London Symphony Orchestra, Budapest Festival Orchestra, Gewandhausorchester Leipzig en Los Angeles Philharmonic.

Beste dirigenten ter wereld

In de lijst van de tien ‘beste’ dirigenten op aarde zijn meer verschuivingen waar te nemen. Zo verdween de nummer één van 2015, Riccardo Chailly, uit de top tien en nam Kirill Petrenko zijn plaats op het hoogste schavot in. De Russisch-Oostenrijkse chef-dirigent van de Berliner Philharmoniker wordt op het podium vergezeld door Sir Simon Rattle en Herbert Blomstedt, die met 96 jaar de oudste dirigent in de lijst is. De jongste, de 27-jarige Klaus Mäkelä, is terug te vinden op de negende plek. Ook in de top tien staan Sir Antonio Pappano (4), Esa-Pekka Salonen (5), Iván Fischer (6), Riccardo Muti (7), Yannick Nézet-Séguin (8) en Christian Thielemann (10).

Schitteren door afwezigheid

Opvallend is het gebrek aan vrouwelijke namen in de top tien van beste dirigenten, hoewel steeds meer vrouwen op de bok staan. Bachtrack benadrukt dat er meerdere vrouwelijke dirigenten genomineerd waren door de critici die de top tien samenstelden, maar dat geen van hen hoog genoeg in de ranking klom om een ereplaats weg te kapen.

Winnaar

De Berliner Philhamoniker maakte als winnaar van beide categorieën van de gelegenheid gebruik om de prijs op te dragen aan de drie orkesten die het orkest nauw aan het hart liggen: National Youth Orchestra of Germany (Bundesjugendorchester), Kyiv Symphony Orchestra en Youth Symphony Orchestra of Ukraine.

Lees hier meer over de Bachtrack Critcs’ Choise 2023.

5/5 - (3 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen