DIVERSEN

Recensie DIVERSEN – Moderniste (dubbel-cd met diverse werken van o.a. Milhaud, Jolivet en Nielsen)

DIVERSEN
Moderniste (dubbel-cd met diverse werken van o.a. Milhaud, Jolivet en Nielsen)
Les Vents Français: Emmanuel Pahud (fluit) François Leleux (hobo), Paul Meyer (klarinet), Radovan Vlatković (hoorn), Gilbert Audin (fagot) en Éric Le Sage (piano)
Warner Classics 9029554870 • DDD-115’ (2 cd’s)
Waardering: 10

Met deze nieuwe cd bewijzen de blazers van Les Vents Français opnieuw dat zij naast stersolisten ook fantastische kamermuziekmusici zijn. Moderniste is in de eerste plaats gewijd aan componisten uit het ‘modernisme’ van eind negentiende- begin twintigste eeuw. Daarnaast bevat de cd twee werken van hedendaagse componisten. De vijf blazers mengen prachtig en de articulatie en frasering zijn perfect op elkaar afgestemd. Het Menuetto van Carl Nielsen vormt een mooi voorbeeld waarbij de blazers in de tutti’s een volle samenklank afwisselen met smaakvolle solo’s waarbij veel vrijheid wordt genomen. Preludium, het derde deel uit hetzelfde kwintet, wordt met zoveel intensiteit gespeeld dat het de luisteraar kippenvel bezorgt. Ook in André Jolivets Serenade creëren de blazers een prachtige mengklank waar de solo hobo nu eens uit tevoorschijn komt en er dan weer in op gaat. Tendre, het tweede deel uit Albéric Magnards Quintet, opus 8, bevat een prachtige melancholische en verstilde klarinetsolo, begeleid door piano. Verder bevat de cd twee werken voor blaaskwintet en piano die door Les Vents Français in première zijn gebracht. In de eerste plaats Philippe Hersants spirituele Osterlied (2017) dat geïnspireerd is op een koraal van Bach en daarnaast de mysterieuze en fragmentarische Mecanic Song (2006) van Thierry Escaich.
Ella Botter

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

Facebook
Twitter

Laatste artikelen