De jonge violiste Sanne Zwikker is blogger voor Luister, magazine over klassieke muziek

DNA van een jonge violiste

Inmiddels blogt violiste Sanne Zwikker een dik jaar voor Luister. Je leest met enige regelmaat over haar avonturen en ervaringen in de muziekwereld. Maar wie is het meisje achter die avonturen eigenlijk? Wat vindt Sanne fijne muziek en wat is haar lievelingsfilm? Lees hier meer over het DNA van Sanne Zwikker.

Wat zijn je drie favoriete muziekstukken?

Een van mijn favoriete stukken is het Vioolconcert van Jean Sibelius. Daarnaast vind ik de Grand Caprice op Schuberts Der Erlkönig van Heinrich Ernst heel mooi. Ernst maakte deze viooltranscriptie van Schuberts Erlkönig. Het is een heel eng stuk waarin een kind wordt aangevallen door een bovennatuurlijk wezen, de Erlkönig. Als laatste luister ik graag naar het nummer Thiago Silva van de Britse rappers Dave en AJ Tracey. Dit nummer gaat over de voetballer Thiago Silva.

Welk muziekstuk wordt ondergewaardeerd?

Dat is ook meteen een van mijn lievelingsstukken, namelijk Ernst’s Grande Caprice op Schuberts Der Erlkönig. Dit stuk wordt in mijn ogen ondergewaardeerd, zeker door mijn collega-violisten. Niet veel violisten studeren dit stuk, omdat het erg moeilijk is.

Van welk muziekstuk zou je willen dat voor viool geschreven is?

De Cello Suite No. 2 van Johann Sebastian Bach.

Welk stuk zou je liever nooit meer luisteren?

Dat is de Flight of the Bumblebee van Nikolai Rimsky-Korsakov. Violist David Garrett heeft dit stuk opgenomen. Wil je toch een poging wagen? Luister het hier:

Welke opnames heb jij grijsgedraaid?

De Paganini Caprices van Julia Fischer.

En daarnaast Ida Haendels uitvoering van Devil’s Trill, een vioolsonate van Giuseppe Tartini.

Van welke films krijg jij geen genoeg?

Ik hou van piratenfilms, zo vind ik Pirate Radio heel leuk en ben ik ook liefhebber van Pirates of the Caribbean Dead Men Tell No Tales. Als laatste vind ik AXL een goede film, deze gaat over een robothond.

Wie zijn je muziekhelden?

Julia Fischer (36) is een van mijn voorbeelden. Ze speelt viool en piano en geeft wel zestig concerten per jaar. Andere voorbeelden voor mij zijn de 91-jarige Ida Haendel die ik ken vanuit mijn tijd in Miami, Florida en de Italiaanse zangeres Barbara Strozzi (1619-1677).

Welke drie componisten worden ondergewaardeerd?

In ieder geval wordt Barbara Strozzi ondergewaardeerd als componiste, maar ook Hildegard von Bingen en Fanny Mendelssohn (de zus van Felix Mendelssohn, ze componeerde 450 stukken) zouden meer waardering verdienen.

Wat is je favoriete grap?

Wat doe je als niet wilt dat je viool gestolen wordt? Doe je viool in een altvioolkoffer.

Heb je huisdieren?

Ik ben altijd omringd door veel huisdieren, waaronder kippen, konijnen, eenden, katten en honden. Ik hou van al mijn huisdieren, maar ik breng de meeste tijd door met mijn hond Storm.

Tekst: Laurine Slingerland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen