Edison Klassiek 2020

Nominaties Edison Klassiek 2020 bekend

De nominaties voor Edison Klassiek 2020 zijn bekendgemaakt! Van de ruim 140 inzendingen heeft de vakjury op basis van kwaliteit en artistieke waarde een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Van gewaagd tot adembenemend en fabelachtig; dit zijn de nominaties.

Genomineerden Edison Klassiek 2020

  • Het debuut

Benjamin Bernheim, PKF – Prague Philharmonia, Emmanuel Villaume (Massenet/Donizetti/Verdi/e.a. – Benjamin Bernheim) – Deutsche Grammophon/Universal Music
De jonge Fransman Benjamin Bernheim presenteert zich op dit breed opgezette debuutalbum als een stertenor van zeldzame vocale glans en kracht, waarbij welluidendheid steeds op één staat. Bernheim heeft een stem die je inpakt en betovert.

Lidy Blijdorp, Julien Brocal, Rosanne Philippens (Ravel/Kodály – Journeyers) – Rubicon Classics/[PIAS] Holland
Rauw is het, gewaagd en eigenzinnig. Op haar langverwachte debuutalbum sleept celliste Lidy Blijdorp de luisteraar mee in zeer eigen, maximaal kleurrijke vertolkingen van werken van Kodaly en Ravel.

Vision String Quartet (Schubert/Mendelssohn – Memento) – Warner Classics/Warner Music
Het Vison String Quartet onderscheidt zich door de tomeloze energie en het collectief perfectionisme waarmee ze Schubert en Mendelssohn benaderen. Daarbij maakt ook de individuele spelkwaliteit van de spelers grote indruk.

  • De solist – instrumentaal

Arcadi Volodos (Schubert – Piano Sonata D 959 / Minuets D 334, D 335, D 600) – Sony Classical/ Sony Music
Vederlicht en adembenemend zacht: meesterpianist Arcadi Volodos stelt zijn technisch surplus geheel in dienst van de muziek en kruipt diep in de raadselachtige ziel van Schuberts late pianosonate.

Igor Levit (Beethoven – Complete Piano Sonatas) – Sony Classical/Sony Music
‘Burger, Europeaan, pianist’, het geëngageerde pianofenomeen Igor Levit weet als geen ander de originele en revolutionaire ideeënwereld van Beethovens pianosonates bloot te leggen.

Thomas Zehetmair (Bach – Sei Solo) – ECM New Series/New Arts International
Een openbarende luisterervaring is het: violist Thomas Zehetmair werpt met zijn diepgaande, eigenzinnige vertolkingen ongekend authentiek licht op dit magnum opus van de vioolliteratuur.

  • De solist – vocaal

Christoph Prégardien, Michael Gees (Schumann/Wagner – Dichterliebe Op. 48 / Lenau-Lieder und Requiem Op. 90 / Wesendonck Lieder) – Challenge Classics/New Arts International
Tenor Christoph Prégardien is de zestig voorbij, maar zijn stem klinkt fit, lenig en wonderschoon. Opvallend in dit hogeschoolprogramma van de liedkunst zijn de Wesendonck-Lieder van Wagner, eigenlijk voor vrouwenstem. Prégardien en zijn vaste begeleider Gees nemen elke twijfel over die keuze met overtuiging weg.

Marie-Nicole Lemieux, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Paul Daniel (Elgar/Chausson/Joncières – Mer(s)) – Erato/Warner Music
De Canadese alt Marie-Nicole Lemieux koppelt Elgars Sea Pictures op verrassende wijze aan andere vocale ‘zee-composities’ van Chausson en de onbekende Victorin Joncières. Resultaat is een even origineel als bloedmooi programma, magnifiek gezongen.

Matthias Goerne, Jan Lisiecki (Beethoven – Lieder) – Deutsche Grammophon/Universal Music
Het lijkt wel niet uit te maken welk repertoire bariton Matthias Goerne zingt en met wie: altijd levert hij topkwaliteit. Ook op dit Beethoven-album zijn Goernes inlevingsvermogen en interpretatiekunst ongeëvenaard. Zijn partner is hier de 25-jarige Pools-Canadese pianist Jan Lisiecki. Het levert een prachtige confrontatie op tussen twee generaties.

  • De opera

Gabrieli Consort & Players, Paul McCreesh (Purcell – The Fairy Queen, 1692) – Signum Classics/New Arts International
Een betere Purcell dan deze Fairy Queen door het Gabrieli Consort o.l.v. Paul McCreesh vind je niet. Eén-twee-drie: kleurrijk, krachtig en uitpuilend van muzikale rijkdom. Een enorm levendige uitvoering door gelouterde topzangers.

Joyce DiDonato, Il Pomo d’Oro, Maxim Emelyanychev (Händel – Agrippina) – Erato/Warner Music
Wát een stuk (Händels eerste operameesterwerk), wát een sound, wát een cast! Mezzo Joyce DiDonato in de titelrol wordt geflankeerd door countertenoren Jakub Józef Orlínski en Franco Fagioli en alt Marie-Nicole Lemieux. Il Pomo D’Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev laat deze waanzinnige barokopera overkoken van enthousiasme en energie.

Sabine Devieilhe, Pygmalion, Raphaël Pichon (Mozart – Libertà! Mozart et l’opera) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
In de strikte zin is deze uitgave geen opera, maar een samenraapsel van Mozart-aria’s uit 1785 (vlak voor de Da Ponte-trilogie), aangevuld met werken van tijdgenoten Paisiello, Soler en Salieri. Het levert een zeldzaam gedurfd, origineel en sterk gezongen album op: warm aanbevolen.

  • Het koor

Cappella Amsterdam, Daniel Reuss (de Lassus – Inferno) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
De twaalf, zes- en achtstemmige motetten uit het laatste jaar van de Lassus’ leven zijn berucht moeilijk, maar krijgen hier een loepzuivere uitvoering van adembenemende schoonheid. Kamerkoor Cappella Amsterdam bewijst opnieuw tot de top van de internationale koorwereld te behoren.

Les Cris de Paris, Geoffroy Jourdain (Monteverdi/Lotti/Caldara/e.a. – Passions, Venezia 1600-1750) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
Passie in de breedste zin van het woord is de rode draad op dit album van Les Cris de Paris met wereldlijke en geestelijke muziek uit het barokke Venetië. Een bedwelmende collectie: van muziek voor één stem tot een lofzang op Christus voor 23 stemmen – en alles ertussenin. Prachtig afwisselend van opbouw en fabelachtig mooi uitgevoerd.

Vox Clamantis, Jaan-Eik Tulve (Kreek – The Suspended Harp of Babel) – ECM New Series/New Arts International
De vijftien zangers van Vox Clamantis uit Estland zingen muziek van hun landgenoot Cyrillus Kreek (1889-1962). Kreek verzamelde net als Bartók volksmuziek en verwerkte die in zijn mysterieus mooie muziek, die hier excellent wordt uitgevoerd.

  • Kamermuziek

Cuarteto Casals (Beethoven – Apotheosis) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
De sluitsteen van de interpretatie van alle Beethoven-strijkkwartetten door het Cuarteto Casals heet terecht Apotheosis. Het kwartet verleidt je dieper en dieper in Beethoven te duiken, waarbij de muziek zich ongekend gedetailleerd en verfijnd ontvouwt. Ook de alternatieve volgorde waarin het Cuarteto Casals de werken plaatst maakt dit tot een must hear — zeker in het Beethoven-jaar.

Quatuor Arod (Webern/Schönberg/Von Zemlinsky – The Mathilde Album) – Erato/Warner Music
Alles klopt aan The Mathilde album. Het jonge Quatuor Arod zet zich op de kaart door de gedurfde en interessante repertoire-keuze en bewijst daarbij ook zijn kwartet-zijn: hechtheid, kwaliteit en speelplezier spatten aan alle kanten van de opname vanaf. Daarbij komt in een bovenaardse Schönberg nog de enorme bonus die Elsa Dreisig heet.

Quatuor Ébène (Beethoven – Beethoven Around The World) – Erato/Warner Music
Een hele Beethoven-cyclus live opnemen op locaties over de hele wereld, onder steeds verschillende omstandigheden: het lijkt gekkenwerk. En toch heeft het Quatuor Ébène die onmogelijke taak met heel groot succes volbracht. Wat een prestatie.

  • Het orkest

Les Siècles, François-Xavier Roth (Berlioz – Symphonie fantastique) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
Dirigent François-Xavier Roth laat zijn orkest Les Siècles kleurrijk, gedetailleerd en doorzichtig klinken. Zijn overtuigende benadering van dit overbekende meesterwerk verrast zelfs de meest doorgewinterde luisteraar.

Mahler Chamber Orchestra, Marina Heredia, Pablo Heras-Casado (De Falla – El sombrero de tres picos)- harmonia mundi/[PIAS] Holland
Naast Spaanse passie bieden het Mahler Chamber Orchestra en Pablo Heras-Casado ook raffinement en intimiteit. Puur luistergenot brengen de mooie, sprekende blazers, de helder articulerende strijkers en prima soli van de concertmeester.

MusicAeterna, Teodor Currentzis (Beethoven – Symphony No. 5) – Sony Classical/Sony Music
Wat een bijzonder orkest is MusicAeterna toch: voorbeeldig en ritmisch strak samenspel gaat hand in hand met een ongelooflijk groot dynamisch bereik. De imponerende bassectie verdient een extra woord van lof.

  • Neoklassiek

Carlos Cipa (Cipa – Retronyms) – Warner Classics/Warner Music
Op Retronyms zet multi-instrumentalist en componist Carlos Cipa de tijd stil. Met een keur aan instrumenten en gelijkgestemde musici creëert hij een dromerige, levendige klankwereld waarin zijn voorliefde voor experiment, pop, jazz, avant-garde en improvisatie duidelijk naar voren komt.

Luke Howard (Howard – The Sand That Ate The Sea) – Mercury KX/Universal Music
Hemelse mijmeringen over de Australische outback die visuals van filmmaker Matthew Thorne begeleiden, maar ook opzichzelfstaand zeer genietbaar zijn. Bij vlagen klinkt de muziek van Luke Howard alsof de geest van Górecki door een snikhete woestijn waart.

Pieter de Graaf (De Graaf – Vortex) – Sony Masterworks/Sony Music
Vortex is een gedurfde nieuwe stap in de carrière van de rusteloze pianist Pieter de Graaf. Hier paart hij het beste van zijn debuut Fermata aan elektronica en experiment. De vijf hypnotiserende tracks klinken soms duister en gejaagd, dan weer gevoelig en contemplatief.

  • Het document

Alban Berg Quartett (Beethoven/Brahms/Mozart/e.a. – The Complete Recordings) – Warner Classics/Warner Music
Decennialang maakte het Weense Alban Berg Quartett deel uit van de wereldtop, waarbij het een breed repertoire en vaak vernieuwende programma’s bracht. Dertig jaar opnames zijn nu bij elkaar gebracht als eerbetoon aan dit kwartet van vier uitzonderlijke musici.

Bruno Walter (Beethoven/Mahler/Mozart/e.a. – Bruno Walter – The Complete Columbia Album Collection) – Sony Classical/Sony Music
De muzikale interpretaties van dirigent Bruno Walter (1876 – 1962) overtuigen nog altijd en bieden de luisteraar een prachtig klinkend muzikaal verleden dat het verdient om gekoesterd te worden. Deze verzameling is een ware muzikale schatkist, mede door het fraai vormgegeven boek en de vele interessante hoesteksten.

Vladimir Horowitz (Bach/Schumann/Scarlatti/e.a. – Vladimir Horowitz – The Great Comeback) – Sony Classical/Sony Music
Dit document laat de luisteraar meebeleven hoe één van de grootste pianisten van zijn tijd zich na twaalf jaar afwezigheid voorbereidde op een openbaar concert. Een intrigerend beeld van het kunstenaarschap van een groot musicus.

  • De ontdekking

Deze categorie kent geen nominaties, alleen een winnaar. Welk album dat gaat zijn wordt begin december bekendgemaakt.

Edison Klassiek Publieksprijs

De nominaties voor de Edison Klassiek 2020 Publieksprijs zijn 23 oktober bekendgemaakt. Het publiek heeft inmiddels kunnen stemmen op een van de vier genomineerden.

  • Behzod Abduraimov, Concertgebouworkest, Valery Gergiev (Rachmaninoff – Pianoconcert nr. 3)
  • Lidy Blijdorp, Julien Brocal, Rosanne Philippens (Ravel/Kodaly – Journeyers)
  • Rick Stotijn, Christianne Stotijn, Rosanne Philippens, Hans Eijsackers, Radio Filharmonisch Orkest, James Gaffigan (Padding/Van der Aa/Andriessen/Kox – Reports from the Low Country)
  • Van Baerle Trio (Beethoven – Complete Piano Trios vol. 4)

Edison Klassiek 2020 jury

De jury van Edison Klassiek 2020 bestaat uit Wim Vos, Robin de Bruijn, Masa Spaan, Joris Heynen, Mirjam Wijzenbeek, Peter van der Lint en meestemmend voorzitter Mischa Spel.

Edison: oudste muziekprijs

De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. Dit jaar bestaan de Edisons 60 jaar. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.

Wie uiteindelijk de Edisons in ontvangst mogen nemen, wordt begin december bekendgemaakt. De nationale winnaars krijgen dan het felbegeerde beeldje uitgereikt.

 

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen