karina_canellakis_-_p70_123c_-_photo_chris_christodoulou

Eerste vrouwelijke chef-dirigent Nederlands symfonieorkest

Karina Canellakis is de nieuwe chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. De 36-jarige Amerikaanse is daarmee de eerste vrouwelijke chef-dirigent bij een Nederlands symfonieorkest. Per 1 september start Canellakis als opvolger van Markus Stenz. Ze is sowieso voor vier jaar aan het Radio Filharmonisch Orkest verbonden.

Vanaf de eerste repetitie was het liefde op het eerste gezicht, meldt Karina Canellakis (foto: Chris Christodoulou). “Ik was zeer onder de indruk van de nieuwsgierigheid van het orkest, van de aandacht voor detail, virtuositeit, intense concentratie, welwillendheid en de wens om dieper in ongebruikelijk repertoire te duiken.” Daarnaast benadrukt de Amerikaanse het gevoel van humor en de openheid en warmte van het Radio Filharmonisch Orkest. Canellakis: “Er was een natuurlijke manier van communiceren, een vrijheid van denken. Ik ben blij en vind het een eer dat men mij heeft gevraagd als chef-dirigent van dit geweldige orkest.” Karina Canellakis wil muzikale grenzen verleggen en is ervan overtuigd dat haar dat in deze nieuwe positie ook gaat lukken.

Karina Canellakis neemt in het seizoen 2019-2020 vijf producties voor haar rekening

Karina Canellakis, wier muzikale overtuiging, professionaliteit en menselijke, respectvolle houding worden geroemd, neemt in het seizoen 2019-2020 vijf producties voor haar rekening. In de volgende drie seizoenen zal Canellakis tien producties op zich nemen. Ze zal haar werkzaamheden uitvoeren naast vaste gastdirigent James Gaffigan, die tot 2022-2023 aan het Radio Filharmonisch Orkest verbonden is. Ook Markus Stenz zal zo nu en dan terugkeren voor grootschalige, nieuw-gecomponeerde producties. Bernard Haitink, Edo de Waart en Jaap van Zweden blijven eveneens terugkeren.

Even in het kort: Karina Canellakis is een geboren New Yorker. Ze komt uit een zeer muzikale familie: moeder is pianist, vader dirigent en broer cellist. Van New York ging ze naar Philadelphia, om daar viool te studeren aan het Curtis Institute. Enkele jaren werkte ze als freelancer, speelde recitals, concerten en kamermuziek en deed ervaring op als plaatsvervanger bij het Chicago Symphony Orchestra en de Berliner Philharmoniker.

Ze treedt in de voetsporen van Jaap van Zweden

Karina Canellakis werd opgemerkt door Sir Simon Rattle. Hij moedigde haar aan om te dirigeren en fungeerde als haar eerste mentor. Canellakis ging directie studeren aan de vermaarde Juilliard School of Music in haar thuisstad New York bij Alan Gilbert. Fabio Luisi wierp zich op als haar tweede mentor. Eenmaal afgestudeerd was ze twee jaar lang assistent van Jaap van Zweden bij het Dallas Symphony Orchestra. Ook nu weer treedt ze in Van Zwedens voetsporen: hij was namelijk van 2006 tot 2012 de chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Canellakis brak door bij het Dallas Symphony Orchestra, toen ze kort voor Jaap van Zweden inviel. Amper een halfjaar later viel ze in voor Nikolaus Harnoncourt bij het Chamber Orchestra of Europe in 2015. Haar internationale doorbraak kwam toen ze de Sir George Solti Conducting Award won in 2016. Canellakis stond de afgelopen twee seizoenen voor zo’n 25 orkesten van wereldformaat, waaronder het BBC Symphony Orchestra en het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin.

In de zomer maakt Canellakis haar debuut bij het Orchestre de Paris en dirigeert ze de Wiener Symphoniker. Volgend seizoen staat ze op de bok bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Stockholm tijdens het Nobelprijsconcert. Vanaf 1 september kunnen wij van haar kunsten genieten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen