Menu Sluiten
Onconventionele Carmen in Omniversum

Nóg een keer Carmen in Omniversum

Het Haagse grootbeeldfilmtheater Omniversum last een extra voorstelling van Bizets bekende opera Carmen in. Wie er afgelopen keer niet bij was, krijgt nu een tweede kans. En wel op 5 juli aanstaande.

‘Opera in Omniversum’ – een serie waar Carmen deel van uitmaakt – is een apart fenomeen. De bedenkers ervan bestrijden de gedachte dat de ervaring van een opera in een schouwburg niet te overtreffen is. Nergens zit je zó dicht op de actie als in Omniversum, zeggen ze enthousiast. Zodoende ervaar je het drama, de passie en de emoties levensecht, op 140 vierkante meter van het koepelscherm. Je kijkt de zangers recht in de ogen. Tel daar kwalitatief hoogstaand geluid bij op en je hebt niets minder dan een unieke ervaring. Ook komend seizoen presenteert Omniversum weer een stel producties van The Royal Opera in Londen.
De tickets voor de eerste vier voorstellingen van ‘Opera in Omniversum’ waren rap uitverkocht. Het publiek vergaapte zich aan Die Zauberflöte van Mozart, Rigoletto en MacBeth van Verdi en aan Carmen van de jonggestorven Franse componist Georges Bizet (1838-1875). Zoals gezegd vindt een extra voorstelling van Bizets bekendste werk plaats op donderdag 5 juli om 19.30 uur.

Drie maanden na de première van Carmen stierf Georges Bizet

De opera in vier bedrijven beleefde zijn première op 3 maart 1875 in Parijs, maar was geen doorslaand succes. Zodoende werd hij meermaals herschreven en aangepast. Exact drie maanden na de première stierf Bizet. De componist gaf met Carmen de aanzet tot het zogeheten ‘verisme’, een naturalistische stroming die later vooral in de Italiaanse literatuur en operahuizen school zou maken. Vero betekent ‘waar’.

Voorts staat Carmen in de top 5 van meest uitgevoerde opera’s. Het werk, dat bol staat van het temperament en de sensualiteit, kent wereldberoemde stukken als het ‘bloemenlied’ La fleur que tu m’avais jetée, Carmens aria Habanera: L’amour est un oiseau rebelle en het ‘toreadorlied’ Votre toast, je peux vous le rendre.
Regisseur van deze onconventionele voorstelling van Carmen is de Australiër Barrie Kosky en Jakub Hrůša uit Tsjechië dirigeert het orkest. De hoofdrollen zijn weggelegd voor mezzosopraan Anna Goryachova (als Carmen), tenor Francesco Meli (als Don José), sopraan Kristina Mkhitaryan (als Micaëla) en bas-bariton Kostas Smoriginas (als Escamillo).

Facebook
Twitter

Laatste artikelen