Menu Sluiten

Festival Sacred Songs in Den Haag
Festival Sacred Songs 2018 in Den Haag (foto: Wineke van Muiswinkel).

Festival Sacred Songs in Den Haag

De kracht en schoonheid van bezielde muziek uit diverse culturen. Daar gaat het om bij het Festival Sacred Songs, dat van 17 november tot en met 16 december in Den Haag zal worden gehouden. Na een geslaagde eerste editie in 2016 is er naast muziek plaats voor lezingen, films en workshops.

Het openingsconcert is Women’s Voices in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Vrouwen vertolken de hoofdrollen in een muzikale reis langs mystieke tradities en zangstijlen uit verschillende landen, culturen en religies. In een doorlopende voorstelling worden Joods-Sefardische gezangen afgewisseld met koptische Marialiederen, mystieke liederen van de soefiheilige Rabia al-Basra (achtste eeuw), de Duitse componiste Hildegard van Bingen (twaalfde eeuw) en de Indiase dichteres Mirabai (zestiende eeuw). De zangers worden deels begeleid door het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Spirituele muziek tijdens Festival Sacred Songs

Een maand lang laten vocalisten en musici uit binnen- en buitenland spirituele muziek, eeuwenoude heilige teksten en mystieke poëzie herleven in eigenzinnige, eigentijdse vertolkingen. Het is de bedoeling om door prikkelende voorstellingen een artistieke dialoog tussen culturen, religies en genres te presenteren. Naast de Nieuwe Kerk zijn De Vaillant, De Nieuwe Regentes en het Zuiderstrandtheater festivallocaties.

Een van de grote namen van het Festival Sacred Songs is de Servische superster van de Byzantijnse zang, Divna Ljubojevic, die samen met het Melodi Choir speciaal uit Belgrado overkomt. Het Belgische ensemble Zefiro Torna, Vocalconsort Berlin en de Tunesische zangeres Ghalia Benali lieten zich inspireren door het Hooglied op zoek naar diepere verbanden tussen geloof en sensualiteit.

Van een nieuwe Nederlandse psalm tot opzwepende qawwali-muziek

Een verdere greep uit het veelzijdige muzikale programma: een door acht Nederlandse auteurs geschreven psalm die wordt uitgevoerd door Cappella Amsterdam met accordeonduo Toeac, een dubbelconcert met soefimuziek uit Marokko en Pakistan, expressieve zang en opzwepende qawwali-muziek en zang als meditatief aspect van orthodoxe muziek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen