Goodmesh Concours 2021
Charlotte Spruit. Foto: Marco Borggreve.

Goodmesh Concours maakt winnaars bekend

De winnaars van het Goodmesh Concours zijn bekend. De Nederlandse violiste Charlotte Spruit en de Franse schilder Jérémie Queyras behaalden met hun performance Echoes from the future de eerste prijs. Goodmesh Concours is een initiatief van Goodmesh, een artistiek bureau dat streeft naar meer openheid en verrijking in kunstervaring.

Het Goodmesh Concours is een multidisciplinaire wedstrijd voor makers wereldwijd. Muziek vormt de basis van de wedstrijd en moet, zo schrijft het wedstrijdreglement voor, gecombineerd worden met een andere kunstvorm zoals dans, fotografie of theater. Het thema van de editie 2021 luidde ‘Expectations vs. Reality’. Het inspireerde meer dan tweehonderd artiesten om een performance te bedenken, vast te leggen en in te zenden.

Publieksprijs

Uit de vele inzendingen selecteerde de jury (Maya Fridman, Dana Zemtsov, Dimitri van der Werf en Jacques Goddijn) acht performances. De inzendingen werden beoordeeld op basis van technische en expressieve kwaliteiten, het gebruik van het thema, de synergie tussen verschillende kunstvormen, de artistieke uitstraling en de indruk die de artiesten en performance achterlieten. Ook het publiek werd gehoord en kon op zijn favoriet stemmen. Dat bleek de performance It rose behind the river van het Portugese eigentijds muziekensemble Sketch351 en de broers Lobo, Nuno (compositie) en Pedro (video), te zijn.

Eerste prijs

De eerste prijs ging naar onze landgenote en violiste Charlotte Spruit. Samen met de Franse schilder Jérémie Queyras creëerde ze de performance Echoes from the future. “De relatie tussen schilderkunst en muziek roept vragen op over artistieke expressie als een op tijd gebaseerde ervaring”, zeggen de artiesten over hun werk. “We spelen met de aannames dat muziek een lineaire ervaring in de tijd is en schilderkunst een tijdloos medium.”

Tweede prijs

Bariton Johannes Fritsche, poppenmaker en -speler Emilien Truche en pianiste Manon Parmentier sleepten met Dopqelgänger de tweede prijs in de wacht. Het Duitse trio wilde met zijn deelname aan het Goodmesh Concours “mogelijkheden vinden om klassieke zang te combineren en te verenigen met beeldend theater. Daarnaast willen we actuele en betekenisvolle onderwerpen aansnijden die impact hebben op de samenleving, vooral in tijden van eenzaamheid en mentale instabiliteit veroorzaakt door de coronapandemie.”

Prijsuitreiking

De drie prijswinnaars geven tijdens de prijsuitreiking op 26 februari 2022 een gezamenlijk concert in de Vondelkerk in Amsterdam. Daarvoor zullen ze hun winnende videoperformance omzetten in een multidisciplinaire uitvoering op het podium.

Meer lezen ? Luister sprak met Janina Lorenci (program manager Goodmesh) en de winnaars van het Goodmesh Concours 2021. Het interview zal in de eerste Luister-editie van 2022 te lezen zijn.  

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen