Menu Sluiten

Floris Kortie
Hart & Ziel Lijst met Floris Kortie

Hart & Ziel Lijst op tv

De Hart & Ziel Lijst is een begrip bij liefhebbers van klassieke muziek. Van 15 tot en met 19 oktober hoor je op NPO Radio 4 driehonderd klassieke muziekstukken die het meest raken, inspireren, energie geven of ontroeren. ’s Avonds, direct na Nieuwsuur op NPO 2, motiveren enkele inzenders hun keuze.

Het bovenste deel van de lijst is al jaren nagenoeg hetzelfde, echter dit jaar is de Matthäus-Passion van Bach van de eerste plaats verdreven ten faveure van Winterreise van Schubert. De top vijf van meest gekozen klassiekers wordt gecompleteerd door Spiegel im Spiegel van Pärt, het Requiem van Mozart en Canto Ostinato van Ten Holt. Op de website van NPO Radio 4 vind je de driehonderd mooiste klassieke stukken: www.nporadio4.nl/hartenziel.

Muzikaal bezoek aan inzenders

In het tv-programma Hart & Ziel bezoekt Floris Kortie (bekend van Podium Witteman) mensen met een persoonlijk verhaal bij een stuk uit de Hart & Ziel Lijst. Het gaat om mensen die je niet direct associeert met de stereotiepe klassieke muziekliefhebber. Van een Amsterdamse brandweerman tot een Limburgse vlaaienbakker, van een lerares en een onderwijzende duivenmelker uit Leeuwarden tot een drankenhandelaar op de Rotterdamse Kruiskade. Eenieder legt uit waarom hij of zij juist voor dat ene muziekstuk heeft gekozen.

Club Classique bezoekt deze liefhebbers, tot hun verbazing, op hun werkplek om dat gekozen meesterwerk ten gehore te brengen. Volgens het tv-programma leveren deze confrontaties tussen de hoofdpersonen en het ensemble dat hun lievelingsmuziek speelt ontroerende momenten op.

Hart & Ziel Festival

Ter afsluiting van deze vijf dagen klassieke muziek op radio en tv is TivoliVredenburg in Utrecht op vrijdag 19 oktober het podium voor het Hart & Ziel Festival, dat live is te horen op NPO Radio 4. Tijdens de radio-uitzending wordt afgeteld naar de nummer 1 van de Hart & Ziel Lijst.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen