Het Huelgas ensemble organiseert een uniek pinksterfestival - Luister magazine

Huelgas Ensemble organiseert uniek pinksterfestival

Het aankomende pinksterweekend (7, 8 en 9 juni) speelt het Belgische Huelgas Ensemble muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. De culturele ambassadeur van het Vlaamse Erfgoed strijkt neer in Talant, in Bourgondië, voor een uniek meerdaags klassiek festival.

Het Huelgas Ensemble

Zo’n veertig jaar geleden is dit ensemble opgericht en begonnen met de uitvoering van polyfone muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Het Huelgas Ensemble staat bekend om de originele programmeringen van onbekende werken. Paul van Nevel is artistiek directeur en tevens de stichter van het geheel. Hij wordt gezien als een pionier op het gebied van de Europese polyfonie van de twaalfde tot de zestiende eeuw. Van Nevel is tevens sinds dertig jaar gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor.

Verrijking en aanvulling op bestaande festivals

Het is de eerste keer dat het Huelgas Ensemble een eigen festival organiseert en zingt. Tientallen jaren werd het ensemble op allerlei festivals uitgenodigd. Nu is het voor de musici tijd om zelf het publiek te verrassen met een kwalitatief hoogstaand, maar onbekend repertoire op een eigen evenement. Dit festival is daarom niet ‘het zoveelste festival’, maar een verrijking en aanvulling op de bestaande concertreeksen. Drie dagen lang confronteert het ensemble de luisteraar met een avontuur van onbekende werken. Wellicht is er ook ruimte voor experimenten.

Verrassend, nieuw en uniek concept

De organisatie meldt dat alles aan het festival verrassend en nieuw is. Te beginnen met de locatie: een onbekend dorp (Talant) waar geen winkel, geen café en geen restaurant te vinden is. Het repertoire zal bestaan uit werken van onbekende componisten. Toch zult u ook werk van bekende componisten horen. Echter zal het iets zijn dat normaliter niet tot het repertoire van het Huelgas Ensemble behoort. Het festival is interactief en zet aan tot reflectie en vraagstelling. Repetities zijn openbaar en luisteraars worden meer betrokken vóór, na en tijdens de uitvoeringen. Het volledige programma kunt u hier downloaden. Ga voor meer informatie naar de website van het Huelgas Ensemble

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

WIN Bach333!
Het grootste componistenproject in de opnamegeschiedenis