V.l.n.r.: Jasper Dijkstra, Emilie Wijers, Joris van Baar en Marie van Luijk
V.l.n.r.: Jasper Dijkstra, Emilie Wijers, Joris van Baar en Marie van Luijk.

In de ban van Händel

Sopraan Marieke van Luijk, mezzosopraan Emilie Wijers, tenor Jasper Dijkstra en bariton Joris van Baar voeren samen met het Amsterdam Bach Consort en Collegium Delft verschillende delen van de Messiah van Händel uit. Zij werden de afgelopen maanden intensief gecoacht door de Britse sopraan Emma Kirkby. Op zaterdagmiddag 15 december presenteren zij het resultaat in de Noorderkerk in Amsterdam.

Het optreden is onderdeel van het talentontwikkelingstraject In de ban van Händel, georganiseerd door Stichting Noorderkerkconcerten. Het traject biedt jonge talenten een podium om zich te presenteren. De solisten repeteerden maandenlang met Kirkby, die na drie concerten afgelopen oktober weer even terug was in Nederland. Naast de repetities maakten ook een masterclass en een solorecital deel uit van In de ban van Händel. Directeur Ilonka van den Bercken vertelt: “De zangers zijn bijna of nét afgestudeerd, maar wie helpt hen bij de ontwikkeling van hun stem? Hoe begint hun carrière en hoe maken ze de juiste keuzes? Wij willen de jonge musici graag helpen hun carrière zowel zakelijk als artistiek op de rails te krijgen.”

Een van de iconen van de oude muziek

Dame Carolyn Emma Kirkby wordt beschouwd als een van de grootste iconen van de oude muziek en staat bekend als barok- en renaissancespecialist. Ze heeft meer dan honderd werken opgenomen van onder anderen Mozart, Vivaldi, Bach en Purcell. Samen met dirigent Niek Idelenburg en luitist Arjen Verhage koos zij de solisten die tijdens de audities als beste naar voren kwamen.

Vóór Händel ook Bach en Brahms

Elk jaar start Stichting Noorderkerkconcerten twee trajecten, die enkele maanden in beslag nemen en waarbij de deelnemers ‘in de ban’ zijn van een muziekstuk dat zij ter afsluiting moeten opvoeren. Onder begeleiding van een coach worden ze op het optreden voorbereid. Andere trajecten van de stichting waren In de ban van Bach en In de ban van Brahms.

Bestel hier uw tickets voor het Kerstconcert: Händel’s Messiah.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen