Kenneth Montgomery overleed op 79-jarige leeftijd
Kenneth Montgomery. Foto: Annelies van der Vegt

In memoriam: Kenneth Montgomery

Enkele weken geleden dirigeerde Kenneth Montgomery voor het laatst. Een broze gezondheid deed hem beslissen de baton op te bergen. Op 5 maart 2023 overleed hij op 79-jarige leeftijd vredig in zijn slaap.

Kenneth Montgomery (1943-2023) begon zijn carrière op zijn geboortegrond aan de andere kant van het Kanaal, waar hij in 2010 tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire) benoemd zou worden. Aan het begin van zijn grootse carrière, in 1973, ging hij aan de slag als chef-dirigent van Bournemouth Sinfonietta. Twee jaar later nam hij eenzelfde functie op bij Glyndebourne Touring Company. In datzelfde jaar debuteerde hij bij Royal Opera House Covent Garden in Londen.

Debuut in Nederland

Gastdirecties wereldwijd leidden hem naar Nederland, waar hij meer dan veertig jaar geleden zijn debuut maakte met het Radio Kamer Orkest. In de jaren die volgden, dirigeerde hij diverse opera’s voor de Nederlandse Omroep en de ZaterdagMatinee. Montgomery was vijftien jaar lang chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor.

Kennis doorgeven

Montgomery streefde er bovendien naar om zijn kennis door te geven. Zo was hij onder meer werkzaam als docent orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Samen met Frans de Ruiter richtte hij in de jaren negentig De Nederlandse Opera Academie op. In 2011 zette hij met Ed Spanjaard en Jac van Steen zijn schouders onder de oprichting van de prestigieuze Nationale Master Orkestdirectie. Beide opleidingen worden door de conservatoria van Den Haag en Amsterdam gezamenlijk aangeboden.

Eind van grootse carrière

De voorbije tien jaar dirigeerde Montgomery met plezier en bezield het Orkest van de Achttiende Eeuw. Daarmee bracht hij semi-concertante Mozart-opera’s tot leven, waaronder de productie Die Zauberflöte/Der Schauspieldirektor (2021). Begin dit jaar dirigeerde Montgomery voor het laatst. Rekening houdend met zijn steeds brozere gezondheid besloot hij dat de opvoering van Haydns opera L’isola disabitata door De Nederlandse Opera Academie de laatste dirigeeropdracht uit zijn grootse dirigentencarrière zou zijn.

5/5 - (4 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen