Sanne Zwikker vertelt over de indeling van haar strijkstok - Luister magazine over klassieke muziek

Indeling van de strijkstok met Xiao Wang

De afgelopen twee maanden heb ik met Maestro Xiao Wang aan Saint-Saëns gewerkt. Hij is de winnaar van de Szigeti International Violin Competition 2012, de Queen Elisabeth Competition 2015 en de Seoul International Competition 2015. Zijn verfijnde klank is het resultaat van een uitzondelijke controle en indeling van zijn strijkstok. Ik werk graag met Xiao Wang, omdat hij heel stellig is in zijn interpretatie van Saint-Saëns. Hij zou bijvoorbeeld nooit toestaan ​​om de vijf openingsnoten van Violin Concerto no 3 in B minor op. 61 van Saint-Saëns ergens anders te spelen dan in de onderste helft van de strijkstok.

Strijkstok in acht delen

Als ik denk aan de indeling van de strijkstok, verdeel ik mijn strijkstok in acht delen. Elk deel produceert een andere klank. Het openingsthema van Saint-Saëns’ Violin Concerto no 3 is geobsedeerd door een turn figure van halve stappen. Ik begin terstond over een tremolo van het orkest. De onderste helft van de strijkstok geeft me volledige controle om een ​​krachtige openingsklank te produceren.

In maat 98 wordt het stuk lyrischer en ik speel dit in de bovenste helft van de strijkstok. Deze bovenste helft van de strijkstok geeft het stuk een meer delicate en zoete structuur. In maat 145 keert Saint-Saëns’ Violin Concerto no 3 terug naar zijn oorspronkelijke stemming met chromatische zestiende noten. Hier gebruik ik mijn hele strijkstok om de groep noten te spelen. De zestiende noten worden gevolgd door octaven. Deze octaven speel ik op verschillende snaren, van D tot A en van A tot E. Ik speel dit in het middelste gedeelte van de strijkstok. Dit maakt de wisseling van de snaar efficiënter en produceert een zeer gecontroleerde en krachtige klank.

Violin Concerto no 3 in B minor op. 61 van de Franse componist Camille Saint-Saëns

Legato passage

Een legato passage vereist normaal gesproken een zeer nauwkeurige, gelijkmatige stokindeling. In dit stuk van Saint-Saëns zijn er nuances (dynamiek) in de legato-secties. Mijn stokindeling is met opzet ongelijk wanneer ik deze nuances speel. Als ik alleen druk uitoefen om de geschreven nuance te produceren, zou dit de kwaliteit van de klank nadelig beïnvloeden. Een voorbeeld is maat 269. Ik gebruik ongelijkmatige strijken voor deze sectie omdat de stokindeling in harmonie moet zijn met de nuances.

Ik speel liever espressivo passages in het midden van mijn strijkstok vanwege de subtielere klank. Maar ik zou espressivo in de onderste helft van de strijkstok kunnen spelen als achtste noten de opmaat zijn, gevolgd door halve noten, de downbeat. Dit is het geval voor maat 82, waarbij ik mijn strijkstok moet bewaren voor de halve tonen.

Uitvoeren van een meesterwerk

Violin Concerto no 3 in B minor op. 61 van Saint-Saëns is een romantisch werk met een krachtige klank. Wanneer ik dit meesterwerk uitvoer, vertrouw ik op een gecontroleerde indeling van mijn strijkstok om de combinatie van Franse elegantie en emotie met Duitse formele striktheid uit te drukken. Ik ben heel enthousiast over de levendige klassieke muziekscène hier in New York, en de geweldige maestros zoals Xiao Wang.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen