Janine Jansen
Janine Jansen wint Johannes Vermeer Prijs.

Janine Jansen wint Johannes Vermeer Prijs

Violiste Janine Jansen is de winnares van de Johannes Vermeer Prijs 2018. De jury prijst haar wereldwijde carrière, die getuigt van haar oprechte en totale overgave aan de muziek. “Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici.”

Janine Jansen werd veertig jaar geleden geboren als telg van een muzikale familie in Soest. Haar vader Jan speelt piano, orgel en klavecimbel en was bijna 25 jaar lang organist van de Dom van Utrecht. Haar moeder Christine is sopraanzangeres en Janines oudere broers zijn klavecinist David en cellist Maarten. Janine maakte haar debuut in 1997 in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en brak in 2002 internationaal door met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Asjkenazi.

Staatsprijs voor uitzonderlijk talent

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten die door minister Ingrid van Engelshoven in de Haagse Ridderzaal aan Janine Jansen werd uitgereikt. De prijs – bestaande uit een geldbedrag van 100.000 euro, aan te wenden voor het realiseren van een speciaal project – is in 2008 door de overheid in het leven geroepen om uitzonderlijk talent te eren en verder te stimuleren. Het Amsterdamse kenniscentrum voor kunst, de Boekmanstichting, coördineert de Johannes Vermeer Prijs, die kan worden toegekend aan in ons land werkende kunstenaars, in alle disciplines.

Alle winnaars Johannes Vermeer Prijs

Janine Jansen is de tiende winnaar van de kunstprijs, die is vernoemd naar de beroemde Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer. Haar voorgangers zijn operaregisseur Pierre Audi (2009), multitalent Alex van Warmerdam (2010), fotograaf Erwin Olaf (2011), kunstenares Marlene Dumas (2012), architect Rem Koolhaas (2013), grafisch ontwerpster Irma Boom (2014), componist Michel van der Aa (2015), filmregisseur en beeldend kunstenaar Steve McQueen (2016) en modeontwerpster Iris van Herpen (2017).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen