Joey Roukens, componist van het Bosch Requiem 2022
Joey Roukens. Foto: Friso Keuris

Joey Roukens componeert Bosch Requiem 2022

“Een requiem wilde ik al heel lang schrijven”, geeft componist Joey Roukens toe. Hij componeerde het Bosch Requiem 2022 in opdracht van het Muziekgebouw en November Music. Het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta brengen deze nieuwe dodenmis op donderdag 3 november 2022 voor het eerst ten gehore.

“Als puber was ik ondersteboven van de requiems van Mozart en Cristóbal de Morales, en van het eerste requiem van Cherubini”, vertelt Joey Roukens, de componist van het Bosch Requiem 2022 . Op woensdag 2 november gaat zijn droom in vervulling en wordt zijn requiem voor het eerst voor publiek opgevoerd. Het Nederlands Kamerkoor en Sinfonietta Amsterdam repeteren dan een laatste keer voor de première op 3 november in het Muziekgebouw in Amsterdam. Toeschouwers zijn meer dan welkom op hun laatste repetitie, waarna een gesprek volgt met Joey Roukens en Tido Visser door Frederike Berntsen.

Requiem van nu

De componist van het Bosch Requiem 2022 legt uit dat hij de requiemstructuur heeft aangehouden, maar het tekstmateriaal heeft opengebroken. “Het is een stuk van deze tijd geworden en niet per se een christelijk werk. Ook mensen die niet geloven, moeten zich erin kunnen vinden”, zegt hij. “Veel Latijnse teksten heb ik weggelaten, daarvoor in de plaats zijn niet-religieuze Engelse gedichten gekomen die gelieerd zijn aan het requiemthema de dood. Je hoort elementen die naar Bach en naar renaissancepolyfonie verwijzen, de zetting van de Engelse teksten doet denken aan intieme popliedjes.”

Spiritueel werk

Joey Roukens noemt zijn requiem een spiritueel werk dat tussen sereniteit en intensiteit laveert. “De toon is troostrijk en straalt acceptatie uit. Dat zou ik zelf ook het liefst willen horen bij een overlijden. Ik stel me voor dat je op zo’n moment eerder behoefte hebt aan troost dan aan muziek die het verdriet benadrukt.” Roukens’ requiem voor kamerkoor, strijkorkest en slagwerk bevat veel kalme, meditatieve delen. “Daartegenover staan popachtige en felle, Stravinsky-achtige ritmes. Die tegenstelling vind je in al mijn stukken terug. Ik houd ervan om met contrasten te werken, te variëren in de expressie.”

Concertdata Bosch Requiem 2022

Woensdag 2 november 2022 – Muziekgebouw, Amsterdam (openbare repetitie)
Donderdag 3 november 2022 – Muziekgebouw, Amsterdam (première)
Vrijdag 4 november 2022 – Festival November Music, Den Bosch (openingsconcert)
Zaterdag 5 november 2022 – Muziekcentrum, Enschede (concert)

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen