foto Asko Schönberg

Klassieke bladmuziek 2.0

Ook in de wereld van de klassieke muziek staat men op technologisch vlak niet stil. Ensemble Asko|Schönberg, klassieke bladmuziekuitgeverij Donemus en het softwarebedrijf Newzik bundelen de krachten voor een innovatieve pilot. Het laatstgenoemde Franse bedrijf heeft software ontwikkeld die het gezamenlijk gebruik van bladmuziek op iPads mogelijk maakt. De introductie vindt plaats tijdens het concert (De)constructie op 17 mei in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

De pilot moet de basis vormen voor een verdere samenwerking tussen componist, uitgeverij en orkest, waarbij de laatste technologische ontwikkelingen worden gevolgd. Want: bladmuziek op tablets bestaat al langer. Het is geen nieuw fenomeen. Wat deze pilot bijzonder maakt, is dat Newzik aan een technologie werkt waarmee het uitgevers- én auteursrecht gewaarborgd en beschermd blijft. Om kort te gaan: dat maakt het veilig verspreiden en kopiëren van partituren mogelijk terwijl het auteursrecht wordt beschermd.

Deze ontwikkeling loodst klassieke bladmuziek het digitale tijdperk binnen

Hoe dat werkt, ten slotte. Donemus levert digitale muziek aan. Newzik zet die in de nieuwe software en stuurt die door naar het ensemble. Aantekeningen van de dirigent en muzikanten worden vervolgens opgenomen in de partijen en blijven bewaard voor de toekomst. Repeteren wordt op deze manier uiteraard een stuk efficiënter. Maar dat niet alleen: de kennis over speelwijze en techniek wordt gearchiveerd. Voor een ensemble als Asko|Schönberg, dat werk uit de 20ste en 21ste eeuw speelt, is dit zeer interessant, omdat het vaak samenwerkt met de componist. Het ensemble bouwt aan het repertoire van de toekomst, zegt het zelf trots.

Kortom: deze nieuwe ontwikkeling loodst bladmuziek het digitale tijdperk binnen. Niet alleen in Nederland wordt het initiatief omarmd, maar ook in het buitenland. Newzik heeft Die Wiener Staatsoper en diverse orkesten in Frankrijk, de UK en de VS aan zich weten te binden.

Zoals gezegd vindt de introductie plaats tijdens de avontuurlijke première van het concert (De)constructie. ‘Afbreken en opbouwen’ is het thema van dit concert over het wezen van klank. Vier componisten breken klanken af om daaruit nieuwe geluiden te creëren. Gewone muziekinstrumenten worden tijdens het concert bespeeld op ongewone wijze. Alledaagse voorwerpen worden tot instrument getransformeerd. De experimentele componist Hugo Morales Murguía, Rebecca Saunders en Yannis Kyriakides zullen tijdens de avond in Muziekgebouw aan ’t IJ aanwezig zijn en staan garant voor maar liefst drie (wereld)premières.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen