Klassieke filmmuziek wordt regelmatig door hedendaagse componisten zelf gecomponeerd, zoals bij Star Wars, Harry Potter en Lord of the Rings - Luister magazine over klassieke muziek
Het prachtige decor van Lord of the Rings past mooi bij de muziek

Klassieke filmmuziek – wereldberoemde soundtracks

We moeten bekennen dat Harry Potter, Lord of the Rings en Star Wars niet de minste films zijn. Hun soundtrack maakt deze films nog beter én bekender. Componisten als Hans Zimmer of John Williams wijden hun hele leven aan het componeren van dit soort klassieke filmmuziek. Niet voor niets dat diverse symfonieorkesten deze films aanbieden als concert om zo een breder publiek te bereiken. En met succes. Luister stelde een lijst samen van klassieke soundtracks.

1. Muziek van Alexandre Desplat in Harry Potter and the Deathly Hallows

Vrijwel iedereen kent de bekende soundtrack van Harry Potter, genaamd Hedwig’s theme. De muziek van de eerste drie films componeerde de wereldbefaamde John Williams. De filmmuziek van de laatste twee delen van de reeks zijn intens en donker. Gecomponeerd en gedirigeerd door Alexandre Desplat en zoals in de meeste films gespeeld door het London Symphony Orchestra.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt regelmatig de films van Harry Potter. In De Doelen draaien ze de film, waarbij het orkest de muziek live verzorgt. Dit deden zij ook al met The Matrix, Lord of the Rings én de volgende besproken film.

2. Hans Zimmer en The Gladiator

Het bekendste nummer van Gladiator is waarschijnlijk Now we are free, gecomponeerd door Hans Zimmer en gezongen door contra-alt Lisa Gerrard. Maar ook de rest van deze klassieke filmmuziek is meer dan de moeite waard. De muziek werd opgevoerd door The Lyndhurst Orchestra.

3. Yann Tiersens muziek in Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

De film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain was een ware hit. Niet alleen vanwege het bijzondere verhaal en de algehele arthouse-sfeer van de film, maar ook vanwege de muziek van Yann Tiersen. Iedere jongere die aan het begin van de jaren ’00 pianoles kreeg, wilde Comptine d’un autre été: l’après midi leren spelen. De Franse componist was pas dertig jaar toen hij deze soundtrack componeerde. In 2003 schreef hij overigens ook de muziek voor de film Good bye Lenin!

4. Composities van Ludovico Einaudi in Intouchables

Volgens velen hebben de composities van Einaudi níéts met klassiek te maken. Maar als het gaat om klassieke muziek en de nieuwe generatie, mag deze Italiaanse componist niet ontbreken in deze lijst. Zij muziek komt namelijk terug in de succesvolle film Intouchables (2012). Het eenvoudige en minimale geluid van zijn pianomuziek raakt een groot deel van de wereldbevolking in het hart. Overigens hoor je in de soundtrack van Intouchables ook muziek van Bach, Vivaldi en Mozart.

In Luister 740 stond een interview met Einaudi:

“Ik kwam er al snel achter dat ik moeite had om mijn eigen stijl, mijn eigen voice te vinden als componist binnen de rigide kaders van vigerende avant-garde principes. Ik schreef voortdurend stukken ‘in-de-stijl-van’, als je begrijpt wat ik bedoel. Het klonk nooit als Einaudi. Ik voelde de verbintenis gewoon niet. Ik hield van tonale muziek, van harmonieën en melodieën, zoals bijvoorbeeld in rock- of folkmuziek. De adapteerde ik in mijn muziek. Misschien komen daar dezelfde akkoorden in voor die je ook bij Beethoven aan kunt treffen, maar de combinaties en de betekenis zijn anders. Zo heb ik geprobeerd een eigen taal te ontwikkelen.”

5. Lord of the Filmmuziek

Als er één soundtrack is die volgens ons niet mag ontbreken in deze lijst, dan is het die van de Lord of the Rings-trilogie. De klassieke filmmuziek van Lord of the Rings is gecomponeerd door Howard Shore. Met de muziek voor deze films won hij liefst drie Oscars. Hij maakte ook de muziek voor andere Blockbusters als Philadelphia, Silence of the Lambs en Twilight. Shore is dus een grootheid in de wereld van de filmmuziek.

6. A long time ago, in a galaxy far, far away

Vrijwel iedereen kent het deuntje als Darth Vader in beeld komt bij Star Wars, met de bijpassende naam The Imperial March. Of wat dacht u van het openingslied? Hiermee krijgt de kijker direct een machtig gevoel en wordt deze meegesleurd in een galaxy far far away. John Williams componeerde de muziek voor alle films en bewerkte voor de nieuwste trilogie diverse nummers. Daarnaast maakte de filmmuziekmaestro ook nieuwe, rustige liederen voor de laatste films.

7. Philip Glass mag niet ontbreken

Uiteraard mag ook Philip Glass niet ontbreken in dit lijstje. Voor zijn muziek is hij namelijk drie keer genomineerd voor een Oscar. Onder andere voor de soundtrack van The Hours (2002) met Meryl Streep, Nicole Kidman en Julianne Moore. Nicole Kidman won uiteindelijk de Oscar voor Beste actrice.   

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen