piano klassieke muziek

Klassieke muziek: de 10 bekendste pianocomposities

De piano is een van de meest populaire instrumenten ter wereld. Pianomuziek is overal aanwezig en voor geen enkel ander instrument is zoveel (klassieke) muziek geschreven dan voor de piano.

Wij selecteerden de 10 bekendste pianocomposities met grote namen als Beethoven, Bach en Debussy.

1. Beethoven – Fur Elise

Zonder twijfel is Fur Elise van Beethoven een van de meest bekendste pianostukken die ooit gemaakt is. Het is geschreven in 1810 door de Duitse componist maar is pas na zijn dood uitgegeven. Daarom is het ook niet bekend wie Elise was en wat de relatie was tussen Beethoven en Elise.

2. Beethoven – Moonlight Sonata

Op nummer 2 zien we Beethoven ook weer verschijnen, dit keer met het pianostuk Moonlight Sonata, ook wel Pianosonate nummer 14 genoemd. Samen met Fur Elise wordt dit pianospel gezien als een van de meest bekende Beethoven werken.

3. Debussy – Clair de Lune

Nummer 3 in deze top 10 bekendste pianocomposities is van Debussy, Clair de Lune. Dit nummer is bekend van de film Ocean’s 11 en is een opeenvolging van meerdere dansdelen. Het stuk bestaat uit vier delen die qua tempo en emotie veel van elkaar verschillen.

4. Brahms – 5e Hongaarse dans

In zijn hele leven schreef Johannes Brahms 21 dansen voor de piano. Deze gecomponeerde stukken zijn geschreven voor een ‘vierhandig pianospel’ (quatre-mains). De Hongaarse dans nummer 5 is de bekendste dans uit de serie.

5. Bach – Minuet in G Majeur

Op nummer 5 vinden we Bach met Minuet in G Majeur. Deze Bach compositie is ook wel bekend als de ‘de muzikale paddenstoel’ uit de Efteling.

6. Yann Tiersen – Comptine d’un autre éte

Voor de film Fabuleux Destin D’Amélie Poulain werd het stuk Comptine d’une autre été geschreven. En wel door Yann Tiersen. Dit pianostuk werd in 2001 uitgebracht en was binnen een mum van tijd een van de meest bekendste pianostukken. Het nummer wordt nog steeds gebruikt in reclames en het is onwijs populair tijdens muzieklessen.

7. Chopin – Nocturne op.9 No.2

Op nummer 7 staat Chopin met het nummer Nocturne op.9 No.2. Chopin is een Poolse componist en pianist en behoort tot een van de meest bekendste componisten uit de romantiek. In zijn werk, voornamelijk pianocomposities, zijn veel Poolse invloeden te herkennen.

8. Liszt – Liebestraum

Franz Liszt is een pianist en componist uit Hongarije en schreef de compositie Liebestraum in 1850. Wat voor veel mensen onbekend is, is dat er drie delen bestaan van Liebestraum. Deel nummer drie is het bekendst en staat daarom ook in onze top 10. Zijn composities zijn technisch erg lastig, de stukken die hij gecomponeerd heeft zijn dan ook alleen weggelegd voor geoefende pianisten.

9. Scott Joplin – The Entertainer

Scott Joplin was een Amerikaanse pianist en ragtime componist en schreef meer dan 30 nummers waaronder The Entertainer, een nummer dat eenieder waarschijnlijk bekend in de oren klinkt.

10. Mozart – Piano Concerto No. 21

Mozart schreef tijdens zijn leven 27 pianoconcerten waarvan het Piano Concerto No. 21 het bekendste is. Hij componeerde meer dan honderden muziekstukken waaronder het bekende Eine Kleine Nachtmusik.

Lees ook:
De Matthäus Passion 2018
Classical Encounters; hét muziekfestival van Den Haag

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen