Krijn Koetsveld is geridderd in Italië.
Krijn Koetsveld is recent geridderd in Italië.

Monteverdi-weetal Krijn Koetsveld ridder in Italië

Dirigent en klavecinist Krijn Koetsveld is recentelijk geridderd in Italië. President Sergio Mattarella spelde hem de versierselen op. Koetsveld, artistiek leider van het Nieuw Bach Ensemble, mag zich in zangerig Italiaans ‘Cavaliere dell’Ordine della Stella d’Italia‘ noemen. Hij is geprezen voor zijn verdiensten en inzet voor de Italiaanse cultuur in het algemeen en de Italiaanse muziek in het bijzonder.

Het is een onderscheiding die, voor zover bekend, niet eerder aan een Nederlandse musicus is toegekend. Koetsveld is voorgedragen door Andrea Perugini, de Italiaanse ambassadeur in Nederland. De inwoner van Naarden maakte goede sier met cd-opnamen van de complete madrigalen en vrijwel het voltallige overige oeuvre van Claudio Monteverdi. Dat album nam hij op met zijn ensemble Le Nuove Musiche.

Orgel, festival en boek

Hij was tevens initiatiefnemer van de bouw van het Monteverdi-orgel door de firma Klop in Garderen. Met financiële steun van het Nationaal Muziek Instrumentenfonds is het orgel er gekomen. Koetsveld is bovendien artistiek leider van het Monteverdi XL-festival in Amersfoort. Bij wijze van kers op de taart schreef hij ook een boek over Monteverdi. Het heet Claudio Monteverdi, geniaal vernieuwer – inspirator voor toen en nu. 

Meer over Koetsveld

Krijn Koetsveld studeerde orgel, piano, koordirectie en kerkmuziek op het conservatorium in Den Haag. Hij volgde cursussen bij onder meer Nicolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt. Het hielp hem uit te groeien tot een ‘muzikale octopus’, breed georiënteerd, met een grote actieradius. Koetsveld is sinds 2009 artistiek leider van het Nieuw Bach Ensemble. Over dirigeren heeft hij het volgende gezegd. “Dirigeren is op zich niet zo moeilijk. Veel moeilijker is het om mensen bij elkaar te brengen, mensen te inspireren, gezamenlijk van elke noot iets bijzonders te maken. Dat vergt concentratie en focus.”

Mariavespers in de bocht

Koetsveld dirigeert volgende week de Mariavespers van Monteverdi met het Nieuw Bach Ensemble en Le Nuove Musiche.

Speeldata: donderdag 9 november 20.00 uur, Sint Joriskerk, Amersfoort; vrijdag 10 november 20.00 uur, Martinikerk, Doesburg; zaterdag 11 november 20.00 uur, Dominicuskerk, Amsterdam. 

Info over tickets en het Nieuw Bach Ensemble staat op deze site.

5/5 - (5 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen