Menu

Voor de verzamelaar: handgeschreven bladmuziek van Mozart, Beethoven en andere grote componisten

Bladmuziek - The fingerprints of musical greatness

 

Mozart klaagde dat hij het zo druk had, Beethoven vroeg om meer pennen en Verdi voelde zich onbegrepen en ging als een gek tekeer. Alle bewijsstukken worden geveild door Christie's.

In de tijd van digitale dreunmuziek klinkt een muzieknoot leeg en uitgehold. Hoe anders was dat in de oudheid, het broeinest van de klassieke componisten, waar een ganzenveer de mooiste klanken uit een potje inkt trok. Natuurlijk beroerd door de hand van een genie als Mozart, Beethoven, of Bach. Haydn, Verdi of Wagner.

Deze originele bladmuziek, geschreven door de meesters zelf, is gebundeld in de Metropolitan Opera Guild Collection en deze bijzondere collectie is wat er nu geveild wordt. Een velletje Beethoven met aan de ene kant sketches voor het String Kwartet in A minor, Op. 132, en aan de andere kant een partijtje noten uit de Ninth Symphony, Op. 125, geschreven in 1825, twee jaar voor zijn dood. John Allison, schrijver bij het Opera Magazine, zegt hierover: ‘Graphology doesn’t tend to get you too far. But Beethoven is a striking exception. His manuscripts (like this one) are as messy and knotty as his character was.’ Daarentegen valt bij een door Schubert handgeschreven muziekstuk op hoe duidelijk en netjes hij schreef. Een muziekstuk van hem uit 1817 - dat ook onder de hamer gaat - is zo goed te begrijpen dat een professionele muzikant het direct zou kunnen spelen.

Maar er wordt meer geveild. Wellicht nog interessanter dan de opera's en concerten, zijn de persoonlijke brieven van de grote muziekschrijvers. In een brief van Mozart aan zijn vader verontschuldigt hij zich voor zijn drukke agenda. 'Sorry dat ik zo weinig van me laat horen, maar ik heb nauwelijks tijd om brieven te schrijven.' Beethoven vraagt in een brief aan een goede vriend om meer schrijfgerei en Verdi raakt geïrriteerd van onheuse kritiek. Zo werd hij beschuldigd van kritiek op zijn sopraan Romilda Pantaleoni in de beroemde operahit Otello, terwijl hij niets naars over haar gezegd zou hebben. 'I have never stooped to such vulgarities and those words are completely false.’

Kortom; er wordt nogal wat waardevols geveild. Wanneer dan? Op 15 juni al, bij het Rockefeller Center in New York. Meer weten? Ga dan voor meer informatie naar de website van Christie's.