Menu

Jubileumproject van het Nederlands Kamerkoor naar Lincoln Center New York

Het Nederlands Kamerkoor viert zijn tachtigjarig bestaan met 150 Psalms. Tijdens dit project klinken alle 150 psalmen, van 150 verschillende componisten uit 1000 jaar koormuziek. Gisteren maakte het Lincoln Center (New York City) bekend dat 150 Psalms een van de hoogtepunten is van de programmering van het prestigieuze White Light Festival. 150 Psalms gaat in september in première tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en wordt naast New York ook internationaal gepresenteerd tijdens het Klarafestival in Brussel in maart 2018.

Directeur Tido Visser van het Nederlands Kamerkoor over de bekendmaking van het Lincoln Center: “Het is fantastisch om op dit grensverleggende festival zo’n prominente plek te mogen innemen. Dat een Nederlands gezelschap die eer krijgt is uniek. Het festival verkent de kracht van kunst om een nieuwe blik te werpen op ons innerlijke leven. 150 Psalms doet precies dat: het verbindt maatschappij en kunst, in de wetenschap dat de psalmen weliswaar 3000 jaar oud zijn, maar nog steeds een grote actuele waarde hebben. Dat was een belangrijke reden voor Lincoln Center om 150 Psalms te programmeren.”

20170406 150Psalms

Over 150 Psalms

De psalmen gaan over vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik. 150 Psalms beschouwt daarom de psalmen – 3000 jaar oud – als een spiegel van de huidige maatschappij. Tijdens 150 Psalms klinken twaalf concerten door initiator het Nederlands Kamerkoor en drie andere topkoren: The Tallis Scholars, The Choir of Trinity Wall Street en Det Norske Solistkor. De 150 psalmen zijn getoonzet door 150 verschillende componisten: van Josquin tot Rossi, van Gretchaninov tot Schumann. Speciaal voor de gelegenheid schrijven verschillende bekende hedendaagse componisten nieuwe muziek voor een van de 150 psalmen, zoals David Lang, Zad Moultaka en Michel van der Aa. Lezingen, debatten, workshops en een interactieve tentoonstelling vormen samen een parallelprogrammering die de psalmen midden in de actualiteit plaatst. Een dagelijks hoogtepunt vormt ongetwijfeld de internationaal gerenommeerde spreker die reflecteert op de thematiek van de psalmen in relatie tot zijn of haar eigen vakgebied. In Utrecht geeft o.a. Michael Ignatieff een lezing. 150 Psalms gaat in première tijdens het Festival Oude Muziek, op 1 en 2 september in TivoliVredenburg, Utrecht. Debat en lezing worden verzorgd door De Balie. Creative Court presenteert reflectieve installaties.

Initiatief en concept

Initiatiefnemer: Nederlands Kamerkoor
Idee & concept: Tido Visser
Muzikaal concept: Leo Samama
Theologisch concept: Gerard Swüste

Samenwerkingspartners

Festival Oude Muziek Utrecht
Debatcentrum De Balie
Creative Court
Total Identity
Hollandse Hoogte

Koren

The Tallis Scholars o.l.v. Peter Phillips
Det Norske Solistkor o.l.v. Grete Pedersen
Choir of Trinity Wall Street o.l.v. Julian Wachner
Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra

Deelnemende festivals

1-2 september 2017: Festival Oude Muziek (TivoliVredenburg, Utrecht)
2-11 november 2017: White Light Festival (Lincoln Center, New York City)
20-22 maart 2018: Klarafestival (Flagey, Brussel)

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de website van 150 psalms: www.150psalms.nl.