Menu

Nederlandse Bachvereniging opent seizoen met ‘Orkestsuites van Bach’

Onder leiding van Lars Ulrik Mortensen


Deze herfst opent de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Lars Ulrik Mortensen het seizoen met een uitbundige concerttournee: ‘Orkestsuites van Bach’. Op het programma twee orkestsuites en twee concerten voor drie klavecimbels van Bach. Levendig en swingend: het speelplezier spat ervan af. De Deense klavecinist Lars Ulrik Mortensen zal de Bachvereniging vanachter zijn instrument leiden. Er zijn concerten in Eindhoven, Naarden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Maastricht.


Fysiek en explosief
Het ensemble staat in deze tournee onder leiding van de Deense klavecinist Lars Ulrik Mortensen. Hij zal de concerten leiden vanaf het klavecimbel. In eerdere, succesvolle, programma’s met de Bachvereniging liet hij zich zien als fysiek en explosief musicus, die met zijn enthousiasme zowel ensemble als publiek meesleept.


Klavecimbel in de spotlight
In het programma ‘Orkestsuites van Bach’ is een prominente rol weggelegd voor het klavecimbel. Naast Lars Ulrik Mortensen soleren Siebe Henstra en Menno van Delft in het Concert voor 3 klavecimbels in D klein en C groot. Het hele ensemble staat centraal in de Bachs Orkestsuite nr. 3 en 4: aanstekelijke dansmuziek met in de derde suite een hoofdrol voor concertmeester Shunske Sato in de bekende en prachtige ‘Air’.


Orkestsuites van Bach
11 oktober 20:15 Eindhoven, Muziekgebouw
12 oktober 20:15 Naarden, Grote Kerk
13 oktober 20:15 Rotterdam, De Doelen
15 oktober 15:00 Amsterdam, Muziekgebouw - Opname voor All of Bach
16 oktober 20:15 Utrecht, TivoliVredenburg
17 oktober 20:15 Maastricht, Theresiakerk


Programma
Johann Sebastian Bach
Orkestsuite nr. 3 in D groot, BWV 1068
Concert voor 3 klavecimbels in D klein, BWV 1063
Concert voor 3 klavecimbels in C groot, BWV 1064
Orkestsuite nr. 4 in D groot, BWV 1069


Uitvoerenden
Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Lars Ulrik Mortensen
Solisten: Siebe Henstra en Menno van Delft


Over de Nederlandse Bachvereniging
De Nederlandse Bachvereniging werd in 1921 opgericht om Bachs Matthäus-Passion uit te voeren in de Grote Kerk in Naarden. Door de jaren heen groeide het gezelschap uit tot een toonaangevend ensemble met een flexibele kern. Per seizoen zijn er zo’n zestig concerten door heel Nederland en in het buitenland. Met innovatieve programmakeuzes en gedegen onderzoek werpt artistiek leider Jos van Veldhoven telkens weer nieuw licht op het werk van Bach en tijdgenoten. Op 1 mei 2014 startte de Nederlandse Bachvereniging met het project All of Bach – het uitvoeren en opnemen van alle werken van Bach. Elke vrijdag wordt er een nieuw werk online gepubliceerd op allofbach.com.
www.bachvereniging.nl / www.allofbach.com