Menu

Rotterdamse topkoren brengen unieke professionele kwaliteit naar de Doelen

Prachtige serie Geliefde koorwerken, geliefde koren inclusief klassiekers als Messiah en Carmina Burana

De Doelen brengt dit seizoen in de serie Geliefde koorwerken, geliefde koren vijf heerlijke, grootse en beroemde koorwerken naar Rotterdam. De serie omvat onder meer Händels chef d’oeuvre Messiah, Orffs immens populaire Carmina Burana en – in de Laurenskerk Rotterdam - een speciale “Rotterdamse” meezing versie van het ultieme kerstconcert A Festival of Nine Lessons and Carols van het Kings College uit Cambridge. Bijzonder is dat deze prachtige werken onder meer worden gebracht door twee geweldige beroepskoren uit Rotterdam. De Doelen brengt hiermee een voor ons land unieke en ongeëvenaarde professionele kwaliteit op het podium. Dankzij het succes van tv-programma’s als EO’s Korenslag en BBC’s The Choir staat dit klassieke genre ook vandaag de dag weer volop in de belangstelling van een nieuwe generatie.

 Rotterdamse topkoren

Drie Rotterdamse koren brengen al deze geliefde koorwerken in de Doelen tot leven: de Laurenscantorij, en de twee beroepsensembles het Laurens Collegium Rotterdam en het Rotterdam Symphony Chorus. Met telkens andere ensembles en orkesten erbij laten de drie koren horen wat ze in hun mars hebben en hoe het Laurens Collegium en Rotterdam Symphony Chorus als twee jongste professionele koren van Nederland zich ontwikkeld hebben. Het middelste van de vijf concerten is heel speciaal: in de Rotterdamse versie van de beroemde kerstavonddienst A Festival of Nine Lessons and Carols van het Kings College (Cambridge) in de Laurenskerk Rotterdam mag de bezoeker – naar keuze - zelf meezingen!

Messiah en Carmina Burana

De uitvoeringen van Händels Messiah en Orffs Carmina Burana behoren tot de absolute toppers van dit seizoen. Händels goddelijke Messiah, uitgevoerd door het Laurens Collegium Rotterdam, vier uitstekende solisten en Collegium Musicum Den Haag staat onder leiding van Wiecher Mandemaker. De Carmina Burana wordt uitgevoerd in de versie van Killmayer voor zang, twee piano’s en slagwerk. Voor deze gelegenheid laat het Rotterdam Symphony Chorus zich op het podium vergezellen door onder meer de pianobroers Lucas en Arthur Jussen en de slagwerkgroep van het Radio Filharmonisch Orkest.

Tiende seizoen in de Doelen toont spectaculaire ontwikkeling beroepskoren

Programmeur Neil Wallace kijkt uit naar alweer het tiende seizoen van de koorserie in de Grote Zaal: “Het is werkelijk fantastisch dat de Doelen – als enige concertzaal in Nederland – niet verder dan haar eigen stadsgrenzen hoeft te zoeken naar professionele topkoren voor de Grote Zaal serie. De ontwikkeling die het Laurens Collegium en Rotterdam Symphony Chorus de laatste jaren hebben gemaakt is spectaculair en het feit dat ze nu overal gevraagd worden is ook veelzeggend. Onze professionele koren uit eigen stad zingen samen met o.a. BBC Scottish Symphony Orchestra, Bochum Symphoniker en Arthur en Lucas Jussen. Dat is iets om trots op te zijn en ik verheug me op het eindresultaat in deze schitterende serie.

Geliefde koorwerken, geliefde koren

De serie omvat de volgende vijf concerten:

MESSIAH VAN HÄNDEL - zondag 1 oktober 2017 - 20:15

Laurens Collegium Rotterdam & Collegium Musicum Den Haag

BRITTENS WAR REQUIEM – zondag 12 november 2017 - 20:15

Bochumer Symphoniker & Rotterdam Symphony Chorus

A FESTIVAL OF NINE LESSONS AND CAROLS - woensdag 20 december 2017 - 20:30

Laurenscantorij & Zing-het-Zelf Koor (in de Laurenskerk Rotterdam)

CARMINA BURANA -  zondag 18 februari 2018 - 14:00

Rotterdam Symphony Chorus met Lucas & Arthur Jussen

THE DREAM OF GERONTIUS - vrijdag 1 juni 2018 - 20:15

BBC Scottish Symphony Orchestra & Rotterdam Symphony Chorus