Menu

Fin-de-siècle en oorlogsgeluiden op Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Van zaterdag 30 september t/m donderdag 5 oktober heeft het 16de Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog plaats. Ruim zestig gezelschappen en musici – onder meer Quatuor Arod, Utopia, Quatuor Varèse, BartolomeyBittmann, Santiago Cañón-Valencia en Adèle Charvet – geven op het Waddeneiland klank en kleur aan het thema Eerste Wereldoorlog.

Na een bijzonder succesvolle, uitverkochte editie van Wonderfeel is initiatiefnemer George Mutsaerts weer aan de slag gegaan met het zesdaagse Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Samen met de artistiek leider, de cellist Jeroen Reuling, is een intrigerende zestiende editie ingevuld.

Thema is de Eerste Wereldoorlog, een periode die niet alleen het politieke aanzien van Europa veranderde, maar ook de muziekkunst. De festivals van 2017 en 2018 staan daarom in het teken van deze grote oorlog. Deze editie gaat in op de decennia vlak voor 1914 en de eerste oorlogsjaren, om in 2018 de historie verder te volgen. Het is ook een goed moment om honderd jaar WO1 te herdenken; Nederland lijkt zich weinig rekenschap te nemen van de vroege twintigste eeuw, overschaduwd als ze is door de rampen van de Tweede Wereldoorlog.

Het programma weerspiegelt het contrast van de weelderige fin-de-siècle-cultuur in de salons met de rauwe werkelijkheid van de oorlog. Componisten als Debussy en Ravel krijgen ruim baan. Meer dan zestig musici en gezelschappen komen naar het eiland om klank en kleur te geven aan het thema. Onder hen Quatuor Arod, het ensemble Utopia, Quatuor Varèse, Santiago Cañón-Valencia (prijswinnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello) en mezzosopraan Adèle Charvet. Het duo BartolomeyBittmann vult de woensdagavond in.

Lezingen, masterclass en meer

Schrijver Jan Brokken houdt een muzieklezing over Mata Hari, geboren in Leeuwarden en in oktober precies honderd jaar geleden om het leven gebracht. Musicoloog Leo Samama licht in een lezing de festivalprogrammering toe en mezzosopraan Jard van Nes geeft een masterclass. Dagelijks zijn er bovendien muziekdocumentaires, natuurexcursies en sterrenwandelingen.

Voorafje op vrijdag

Nieuw deze editie: het Voorafje op vrijdag, dat in de plaats komt van Ode aan de Wadden. Als opmaat naar het festival is er vrijdag 29 september een culinaire soepmaaltijd met wijn, een toetje en natuurlijk muziek. Tussen de gangen door spelen diverse ensembles, onder meer Trio d’Encore.

Festivalkoor

Het publiek kan ook deelnemen aan het festivalkoor. Onder leiding van een koordirigent wordt repertoire ingestudeerd dat aan het einde van de week voor publiek wordt uitgevoerd. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. de stemsoort.

De website: www.schiermonnikoogfestival.nl