Menu

Beauty en het beest - een muzikaal theaterspektakel van Maas theater en dans, Stadsschouwburg Utrecht en het Nederlands Kamerkoor

Op donderdag 21 december 2017 beleeft de voorstelling Beauty en het beest haar première in Stadsschouwburg Utrecht. Na een serie van veertien voorstellingen in Utrecht in de kerstvakantie, toert de betoverende familievoorstelling tot en met 11 maart 2018 door heel Nederland. Regisseur Moniek Merkx van Maas theater en dans maakt een muzikaal theaterspektakel voor de hele familie (8 tot 108 jaar) met acht acteurs van Maas, acht zangers van het Nederlands Kamerkoor en in elke stad tien meespelende kinderen en jongeren. Beauty en het beest is een coproductie van Maas theater en dans, Stadsschouwburg Utrecht en het Nederlands Kamerkoor.

Unieke samenwerking

Het is voor het eerst dat het Nederlands Kamerkoor meewerkt aan een theatervoorstelling van deze omvang. Algemeen directeur Tido Visser: "Het past binnen onze visie om koormuziek aan een breder publiek te presenteren, en het belooft een echt spektakel te worden. Het is een feest om juist zo'n productie in samenwerking met de Utrechtse Stadsschouwburg en Maas te kunnen realiseren. En het is fantastisch om de muziek van David Lang aan zo'n jong publiek te laten horen. Ik denk dat heel veel mensen na de voorstelling vragen waar ze die muziek kunnen vinden."

David Lang en Joop van Brakel
Composities van David Lang hebben een centrale rol, waaronder delen uit zijn Little Match Girl Passion. In 2008 werd dit werk bekroond met de prestigieuze Pulitzer Prize. Daarnaast schreef componist Joop van Brakel muziek voor Beauty en het beest. Moniek Merkx, regisseur van Beauty en het beest, over de bijdrage van het koor: “Ze zingen klanktalen die klinken als toverspreuken. Die gelaagdheid van stemmen is een soort oervorm, er is geen instrumentarium nodig om toch hele rijke muziek te horen. Dat kan mij ontroeren, dat je puur op menselijke stemkracht zulke verschillende sferen kan neerzetten."

Een voorstelling voor de hele familie
Beauty en het beest is een sprookje bewerkt tot een muzikaal theaterspektakel. Moniek Merkx bewerkt het verhaal geheel op eigen wijze. Merkx: “Sprookjes worden vaak opgeleukt, waarmee de dieperliggende patronen worden gladgestreken. Ik vind het interessanter om de complexiteit te laten zien en de onderhuidse gevoelens, dat komt zowel terug in de vormgeving van het decor als in de muziekkeuze.”

Meespelende kinderen en jongeren 
Naast acht professionele acteurs/dansers van Maas theater en dans en acht professionele zangers van het Nederlands Kamerkoor, spelen in elke stad tien kinderen en jongeren (8 tot 16 jaar) mee met de voorstelling. Door heel Nederland geeft Maas wervende workshops op cultuurarme scholen en -instellingen om kinderen en jongeren die normaal gesproken niet met theater in aanraking komen, te werven voor de audities.

Beauty en het beest is mede mogelijk gemaakt met steun van het VSBfonds, Fonds 21, het Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde en de Gravin van Bylandt Stichting.

 

Uitvoerenden


Spel/dans: Niek van der Horst, Rosa van Leeuwen, Freek Nieuwdorp, Gale Rama, Jurriën Remkes, Anneke Sluiters, Jens van Huizen (stage), Gihan Koster (stage)
Zang:  Nederlands Kamerkoor
Ook met: in elke stad tien lokale kinderen en jongeren, in totaal 270
Muziek: Joop van Brakel, David Lang (© G. Schirmer Inc., New York, VS / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage) *
Arrangementen: Keimpe de Jong
Repetitor Nederlands Kamerkoor: Béni Csillez
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Licht: Gé Wegman
Choreografie: Art Srisayam
Coproductie: Maas theater en dans, Stadsschouwburg Utrecht, Nederlands Kamerkoor

Speellijst

Van december tot maart te zien in: Utrecht, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Dordrecht, Drachten, Groningen, Haarlem, Hasselt (België), Kerkrade, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Zeist en Zwolle.

Kijk voor alle speeldata op www.nederlandskamerkoor.nl/beauty.