Muziekwereld geraakt coronavirus

Muziekwereld geraakt door coronavirus

De muziekwereld wordt hard geraakt in tijden van het coronavirus. Musici doen er alles aan om overeind te blijven. Zo blijft ook Splendor, een initiatief van contrabassist Wilmar de Visser, gewoon doorspelen. Zelfs als de zaal leeg is.

“‘t Is stil in Amsterdam
De mensen zijn gaan slapen
Ik steek een sigaret op
En kijk naar het water
En denk over mezelf
En denk over later
Ik kijk naar de wolken
Die overdrijven
Ik ben dan zo bang
Dat de eenzaamheid zal blijven
Dat ik altijd zo zal lopen
Op onmogelijke uren
Dat ik eraan zal wennen
Dat dit zal blijven duren
Als de mensen zijn gaan slapen
’t Is zo stil in Amsterdam
Ik wou
Dat ik nu eindelijk iemand tegenkwam”

Splendor in Amsterdam

Ramses Shaffy zong deze woorden al in 1966, maar nooit eerder waren ze zó toepasselijk. Middenin het centrum van Amsterdam, in een voormalig badhuis, ligt Splendor. Het is een muzikale broedplaats waar de ene dag Beethoven wordt gespeeld en de volgende dag experimentele Roemeense volksmuziek te horen is. De voormalige mannen- en vrouwenbadlokalen zijn verbouwd tot een grote en een kleine zaal. De grote kelder dient als oefenruimte, opnamestudio en strijkstokkenwerkplaats. Op de ruime zolder worden repetities en meetings gehouden en kleine concerten gegeven.

Muziekwereld geraakt door coronavirus

Vanaf afgelopen zondag, klokslag zes uur, staat het gebouw grotendeels leeg. Concerten werden afgelast, en zo ook het wekelijkse kinderkoor en de muzieklessen voor peuters. Net als zoveel bedrijven wordt ook Splendor hard geraakt door het coronavirus. Het is een moeilijke tijd voor de muziekindustrie, weet ook initiatiefnemer Wilmar de Visser, werkzaam als (solo)-contrabassist bij het Radio Filharmonisch Concert en het Nederlands Blazers Ensemble. Hij heeft persoonlijk al zo’n tien concerten moeten afzeggen, en dat zullen er alleen maar meer worden.

Aanraders van Splendor

Samen met de Splendor-familie, die bestaat uit zo’n vijftig musici, heeft hij het YouTube-kanaal nieuw even ingeblazen. Ze voorzien volgers van een dagelijks thuisconcert, om hen muzikale troost te bieden in deze tijd. De concerten variëren in genre. Er is muziek voor iedereen. Op 19 maart speelden sopraan Claron McFadden en cymbaaltovenaar Vasile Nedea samen Het is stil in Amsterdam van Ramses Shaffy. “Een aanrader voor luisteraars van klassieke muziek”, volgens De Visser. “Ook de video van Aisling Casey, die op 17 maart het traditioneel Ierse An Chúilleann speelde tijdens een extreem stil St. Patrick’s Day Festival in Amsterdam, is heel bijzonder.”

De video’s zijn gratis te beluisteren, maar het is mogelijk om een donatie te doen aan Splendor en de musici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!