Utrecht bestaat negenhonderd jaar. Dat viert de domstad sinds deze zomer op alle mogelijke manieren. De afsluiter van de festiviteiten ter ere van negenhonderd jaar stadsrechten vindt op 11 november 2022 plaats.

Muzikale afsluiter van festiviteiten Utrecht 900

Utrecht bestaat negenhonderd jaar. Dat viert de domstad sinds deze zomer op alle mogelijke manieren. De afsluiter van de festiviteiten ter ere van negenhonderd jaar stadsrechten vindt op 11 november 2022 plaats. Dan verzorgen drie Utrechtse ensembles, op initiatief van Holland Baroque en in samenwerking met AVROTROS Vrijdagconcert, het grandioze concert Utrecht 900 Jaar.

Na een feestelijke optocht met lampionnen langs de singels en wijken van Utrecht volgt een muzikaal vuurwerk in TivoliVredenburg. Daar delen Holland Baroque, de Nederlandse Bachvereniging en het Nederlands Kamerkoor het podium met internationale solisten en de kinderen van de Kathedrale Koorscholen uit Utrecht en Suriname.

Vrede van Utrecht

Het concert is opgebouwd rond een tweeluik dat Händel componeerde toen in 1713 de Vrede van Utrecht werd gesloten. Met dat vredesverdrag kwam na langdurige onderhandelingen een einde aan de Spaanse Successieoorlog en twee eeuwen van (godsdienst)oorlogen. Het Utrecht Te Deum en het Jubilate werden op 13 juli van dat jaar voor het eerst opgevoerd om de Vrede van Utrecht te vieren.

Utrecht 900

Voor het jubileumconcert Utrecht 900 Jaar schreef componist Erik van der Horst twee nieuwe liederen. Het ene over de stad Utrecht, het andere over Sint Maarten. Beide werken gaan op 11 november in première. De ensembles halen daarvoor alles uit de kast en treden op met een uitzonderlijk grote bezetting van orkest, koren en solisten. Van een grootse afsluiter van de festiviteiten gesproken!

Kaarten en livestream

Kaarten voor het concert Utrecht 900 Jaar zijn verkrijgbaar via de website van TivoliVredenburg. Kunt u er niet in levenden lijve bij zijn? Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. In Suriname is het concert te horen via YouTube en als International European Broadcast.

5/5 - (1 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen