NBE presenteert het Achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj in de voorstelling Sjostakovitsj+

NBE presenteert Sjostakovitsj+

Sjostakovitsj plus iets extra. Dat is de voorstelling Sjostakovitsj+ van het Nederlands Blazers Ensemble. Van 25 januari 2024 tot en met 8 februari 2024 spelen ze op verschillende Nederlandse podia het Achtste strijkkwartet van de Russische componist.

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) had net als zijn creatieve tijdgenoten weinig artistieke vrijheid tijdens zijn leven in de Sovjet-Unie. Aan zijn experimentele uitspattingen kwam bij het aantreden van Stalin resoluut een einde. De dictator stelde dat het volk alle soorten van kunst makkelijk moest kunnen begrijpen. Bovendien moest kunst een positief toekomstbeeld uitdragen.

Beperkte artistieke vrijheid

Met de Zjdanov-doctrine werd de creativiteit van menig kunstenaar nog meer onder de duim gehouden. Ook die van Sjostakovitsj. De doctrine bepaalde dat onder anderen muzikanten zich naar het denkbeeld van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie moesten plooien. Wie niet handelde naar de gewenste ideeën, kreeg een waarschuwing. Zo ook Sjostakovitsj. Daardoor verloor hij zijn baan aan het conservatorium van Moskou en zag hij zich genoodzaakt filmmuziek te schrijven om brood op de plank te brengen.

Achtste strijkkwartet

Na de dood van Stalin in 1953 keerden de componist en zijn kenmerkende stijl terug naar de cultuurhuizen. In 1960 componeerde Sjostakovitsj zijn Achtste strijkkwartet, ‘ter nagedachtenis van de slachtoffers van fascisme en oorlog’. Het werd een expressionistisch en spectaculair meesterwerk. Het is met dit werk dat het Nederlands Blazers Ensemble de komende weken door Nederland tourt.

Op Nederlandse podia

Bart Schneemann, artistiek leider van het NBE, noemt het Achtste strijkkwartet een van zijn grote passies. De plus in de titel van de voorstelling Sjostakovistj+ zit ‘m in het verhaal achter de vurige muziek, gespeeld door het Nederlands Blazers Ensemble. Van Haarlem tot Heerlen en van Groningen tot Muiden, bekijk hier de theaters waar het NBE de komende weken met Sjostakovtisj+ halt houdt.

Lees hier een van onze recensies van het Achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen