NVA Stabat Mater
Foto: Marie Cecile Thijs

Nieuw Amsterdams Jeugdkoor zingt Stabat Mater

Het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor zingt in maart het wereldberoemde Stabat Mater van Pergolesi onder leiding van Anaïs de la Morandais. Het koor wordt begeleid door studenten oude muziek van het Conservatorium van Amsterdam. Dat ensemble werd samengesteld door Antoinette Lohmann.

De twintig oudste en meest ervaren zangers van Nieuw Vocaal Amsterdam vormen samen het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor. Zij zingen op 11, 12 en 13 maart 2022 onder leiding van Anaïs de la Morandais een programma in de Pieterskerk in Utrecht, de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Grote Kerk in Culemborg. Op het programma staat Pergoli’s Stabat Mater in een arrangement van Malcolm Bruno. De twaalf delen worden afwisselend door koor en solisten gezongen. Het Stabat Mater wordt als een van de hoogtepunten uit de barokke periode beschouwd.

Derde stem

Componist Malcolm Bruno liet zich voor zijn arrangement van het Stabat Mater voor solisten en driestemmig vrouwenkoor inspireren door Bachs bewerking Tilge, Höchster, meine Sünden. De altvioolpartij daarvan en uitgebreid onderzoek naar verschillende manuscripten vormden de basis voor de toevoeging van een derde stem. Daardoor kregen de partijen die Malcolm Bruno voor koor arrangeerde, een rijkere textuur.

Barok op ‘t programma

Het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor wordt begeleid door een barokensemble van het Conservatorium van Amsterdam, dat door barokvioliste Antoinette Lohmann samengesteld werd. Voorafgaand aan het Stabat Mater worden zowel Immortal Bach, een bijzondere zetting van Komm, süßer Tod door Knut Nystedt, als instrumentale werken van Händel en Bach en het Magnus Dominus van Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville ten gehore gebracht.

Nieuw Amsterdams Jeugdkoor

Het Nieuw Amsterdams Jeugdkoor behoort tot de beste Europese jeugdkoren en won al vele internationale prijzen. Het koor maakt deel uit van Nieuw Vocaal Amsterdam, een klassieke zangopleiding voor kinderen en jongeren van 4 tot 21 jaar. De jonge zangers krijgen dankzij deze opleiding op hoog niveau de kans om samen te werken met bijvoorbeeld Nationale Opera & Ballet. Nieuw Vocaal Amsterdam heeft daarnaast een sterke sociale doelstelling: het wil hoogwaardig muziekonderwijs bereikbaar maken voor alle kinderen die graag samen willen musiceren.

Kijk voor meer informatie en kaarten op nieuwvocaalamsterdam.nl

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen