Introductie Sanne Zwikker

Nieuwe Luister-blogger: viooltalent Sanne Zwikker

Jonge, getalenteerde klassieke musici vind je in Amerika. The Big Apple produceert wonderkinderen aan de lopende band. Van over de hele wereld komen ze jaarlijks voor audities naar New York City, piepjonge muzikanten die hier hopen kans te maken op een felbegeerde spot bij gerenommeerde conservatoria als de Manhattan School of Music en The Juilliard School.

Sanne Zwikker (12) is een van de uitverkoren supertalenten die aan de Manhattan School of Music mogen studeren. Honderden kinderen komen naar New York om te laten zien en horen hoe ze spelen, maar slechts zeven procent wordt aangenomen. Daaraan gaat een zware auditieronde vooraf. Sanne: “Tijdens de auditie moet je in de grootste zaal van het conservatorium voor een tienkoppige jury je beste spel laten horen. Er staat veel druk op, dat maakt het spannend. Maar toch is het heel leuk om te doen.”

“Het is zo cool om met zoveel verschillende nationaliteiten in de klas te zitten”

De opleiding is voor kinderen van vijf tot vijftien jaar, waarbij de klassen niet worden ingedeeld op leeftijd, maar op niveau. Het kan dus voorkomen dat er een aantal jaren leeftijdsverschil tussen de leerlingen in dezelfde klas zit. Zo speelde Sanne als negenjarig meisje tegen veel oudere studenten. Naast privélessen krijgt ze onderricht in gehoortraining, interval en compositie. Bij die groepslessen zit ze met voornamelijk Amerikanen, maar ook Chinezen, Koreanen, Japanners en Indonesiërs in de klas. “Het is zo cool om met zoveel verschillende nationaliteiten in de klas te zitten”, zegt Sanne.

Wat begon met een viool als kerstcadeau op driejarige leeftijd, is uitgegroeid tot haar levensdoel. Sanne weet precies wat ze wil: “Ik wil een internationaal bekend soliste worden en ook de muziek bij kinderen van tien tot vijftien jaar brengen.”
De discipline om dat te bereiken, is groot. “Elke ochtend sta ik al om half zes op om viool te studeren. Ik begin met een paar toonladders, gevolgd door stukken van Paganini, sonates en tot slot vioolconcerten.”

“Als ik echt moet sporten ga ik hardlopen, maar het liefst speel ik elke seconde viool”

Op een doordeweekse dag gaat ze na ruim twee uur viool te hebben gestudeerd naar school. “Daar heb ik een studio voor mezelf, zodat ik ieder vrij moment kan gebruiken om viool te spelen.” Op die manier kan ze vier uur per dag studeren. Al die studie-uren betalen zich uit: recent won ze met Sonate No. 1 van Bach en Lalo’s Symphonie espagnole de tweede prijs in de prestigieuze Amerikaanse Music Teachers National Association-competitie.
De passie en het talent voor muziek zitten niet in de familie, haar ouders spelen geen muziekinstrument. Sanne daarentegen verkiest de viool boven alles. “Alleen als ik echt moet sporten ga ik hardlopen, maar het liefst speel ik elke seconde van de dag viool.”

Tekst: Laurine Slingerland

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

De winkels zijn dicht, wat nu?

Neem een abonnement!

Neem nu een 1-jarig of een 2-jarig abonnement op Luister   magazine! 

Een magazine vol prachtige symphonieën, inspirerende artikelen, tips en meer. 

Koop een los exemplaar!

Betaal t/m 9 februari geen verzendkosten! Gebruik de couponcode THUIS

let op: het magazine wordt binnen vijf werkdagen verzonden!