Noa Wildschut en Philips Symfonie Orkest
Noa Wildschut (foto: Marco Borggreve) tweemaal met Philips Symfonie Orkest.

Noa Wildschut tweemaal met Philips Symfonie Orkest

Violiste Noa Wildschut (17) treedt twee avonden op met het Philips Symfonie Orkest (PSO): op dinsdag 6 november in Concertzaal Tilburg en op zaterdag 17 november in het Concertgebouw Amsterdam. Op het programma staan onder meer On the Waterfront van Leonard Bernstein, Schotse Fantasie van Max Bruch en Symfonische Dansen van Sergej Rachmaninov.

Een wonderkind is ze niet, zegt haar moeder in de documentaire A Family Quartet, die vorig jaar in de bioscoop en op tv verscheen. Desalniettemin verbaast violiste Noa Wildschut, die al op haar zevende soleerde in het Concertgebouw, vriend en vijand met haar uitzonderlijke talent. Al op haar negende won ze haar eerste grote prijs: het Internationale Vioolconcours Louis Spohr. Vorig jaar nog won ze de Anton Kersjes Vioolbeurs.

Noa Wildschut is een rijzende ster

Na vioollessen bij Coosje Wijzenbeek, Vera Beths (nog steeds) en masterclasses bij onder anderen Ivry Gitlis en Jaap van Zweden studeert de violiste bij Antje Weithaas aan de Hanns Eisler Musikhochschule in Berlijn. Sinds 2014 is ze lid van strijkorkest Mutter Virtuosi en sinds 2015 wordt ze ondersteund door de Anne-Sophie Mutter Stiftung. Wildschut is door de European Concert Hall Organisation geselecteerd als ECHO Rising Star, die in het seizoen 2019/2020 in grote Europese concertzalen mag optreden.

Debuut met Mozart bij Warner Classics

Nora Wildschut is het jongste viooltalent ooit met een platencontract van het gerenommeerde label Warner Classics. Vorig jaar verscheen haar debuut-cd onder begeleiding van het Nederlands Kamerorkest en pianist Yoram Ish-Hurwitz met werken van Mozart: Sonata K.454, Violin Concerto No. 5 en Adagio KV 261. Het album werd genomineerd voor de Edison Klassiek Publieksprijs 2018 (bekendmaking is op 11 november aanstaande). “Als onbevangenheid wonderen doet…”, schreef Elsevier. “Fris en spontaan musiceren, veelbelovend en volwassen”, aldus Luister.

PSO: “Uitzonderlijk talent benutten”

Het 85 jaar oude PSO laat weten bijzonder trots te zijn te kunnen optreden met Noa Wildschut. “De Schotse Fantasie van Max Bruch is een liefdevol portret van de Schotse Hooglanden: lyrisch, ruig en melancholisch. Hierin kan zij al haar uitzonderlijke talent benutten.”

Het eerste concert is op dinsdag 6 november (morgen!) in Concertzaal Tilburg en het tweede concert op zaterdag 17 november in Concertgebouw Amsterdam.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

WIN Bach333!
Het grootste componistenproject in de opnamegeschiedenis