Peter de Grote Festival van 25 juli t/m 4 augustus

Noordelijk kamermuziekfestival Peter de Grote

Kamermuziekliefhebbers opgelet. Van 25 juli tot en met 4 augustus vindt wederom het Peter de Grote Festival plaats. In Groningen, Friesland en Drenthe worden zo’n vijftig concerten gespeeld.Op het festival maken internationaal bekende artiesten hun opwachting. Extra: naast de concerten is er een Summer Academy voor jonge talenten van over de hele wereld.

Componisten Debussy en Boulanger staan centraal

1918 was een bijzonder jaar. Een onrustig jaar ook. De Eerste Wereldoorlog kwam ten einde. Maar ook muzikaal gebeurde er honderd jaar geleden het een en ander. Muziekvernieuwer Claude Debussy stierf op 25 maart in Parijs. In vijf concerten van het Peter de Grote Festival wordt stilgestaan bij het werk van de Franse componist. Daarnaast gaat het festival in de serie concerten met oude muziek op zoek naar zijn voorlopers en inspiratoren.

De jonge componiste Lili Boulanger overleed tien dagen voor Debussy in Parijs op 24-jarige leeftijd. Zij werd beïnvloed door Debussy, maar vond al snel haar eigen donkere stijl. In 1913 won ze de Prix de Rome, als eerste vrouw ooit. Werk van Boulanger is ook vertegenwoordigd in het festivalprogramma.

Verrassende blik op Amerikaanse klassieke muziek

Debussy en Boulanger stierven in 1918. Leonard Bernstein werd in dat jaar geboren. De showdirigent is waarschijnlijk het meest bekend van de musical West Side Story. Het Peter de Grote Festival staat vooral stil bij het stempel dat Bernstein op een hele generatie jonge componisten heeft gedrukt. Artistiek leider Paul Komen: “Zodoende wordt een verrassende blik op een turbulente periode in de Amerikaanse klassieke muziek geworpen.”

Ook in Nederland werd in 1918 geschiedenis geschreven. Zo werd in Groningen schildervereniging De Ploeg opgericht. Drie jaar later bracht De Ploeg het Blad voor de Kunst uit. Componist Daniël Ruyneman werkte daaraan mee. Hij had een centrale rol in het Groninger kunstleven en de hedendaagse muziek. Het festival staat dit jaar stil bij de muzikale contacten van De Ploeg. Ook vindt in het Grand Theatre een semiconcertante uitvoering van een opera van Ploeglid Hendrik Werkman plaats, georganiseerd door het Prins Claus Conservatorium.

Er valt echter nog veel meer te genieten tijdens het Peter de Grote Festival. Onder meer van programma’s met muziek van Sjostakovitsj, Mompou, diverse componistes, Boheemse muziek, de Young Masters in Concert-serie en lunchconcerten van de deelnemers aan de Summer Academy.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen