Pour Notre-Dame is een hommage aan de Notre dame van de Componist des Vaderlands - Luister Magazine

Notre-Dame krijgt eerbetoon van Componist des Vaderlands

Gelukkig blijkt dat het beroemde Caivallé-Coll orgel uit de Notre-Dame uiteindelijk alleen roet- en stofschade heeft opgelopen. Maar het zal jaren duren voordat organisten het weer bespelen. Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki componeerde het stuk Pour Notre-Dame om daarmee een hommage aan de Notre-Dame te brengen. Nederlandse organisten betuigen door het te spelen solidariteit met hun collega’s in Parijs. Zij moeten het orgel van de kathedraal lang missen.

Wieg van de westerse muziek

Calliope Tsoupaki over de brand: “Een grote ramp. Terecht is veel geschreven over de waarde van de kerk voor het christendom, de architectuur en de kunst. Maar ook voor de muziek is de kathedraal een symbool. In de Notre-Dame is de eerste meerstemmige muziek gecomponeerd. De overweldigende ruimte en de grootse akoestiek inspireerden de koormeesters rond 1200 om het eenstemmige gregoriaans te verrijken met extra stemmen en muzikale ornamenten. Dat was een ongekende revolutie. De Notre-Dame is de wieg van onze westerse muziek. Gelijk na de brand ben ik begonnen met het componeren van Pour Notre-Dame: voor Onze-Lieve-Vrouw, voor de kerk en voor de muziek die ons allemaal verbindt.” Het partituur is gratis te downloaden via de website van de Componist Des Vaderlands.

Organisten spelen voor de Notre-Dame

Calliope Tsoupaki schrijft als Componist des Vaderlands het hele jaar door composities die inhaken op belangrijke evenementen en gebeurtenissen. Zij wil daarmee een verbindende rol spelen in de maatschappij. Diverse organisten hebben afgelopen week het werk gespeeld. 27 april speelt organist Dirk Luijmes Pour Notre-Dame om 14.00 in de Grote Kerk in Elst tijdens het koningsconcert. Er zijn meerdere concerten waar andere organisten het stuk ook gaan spelen. Kijk voor actuele data in de agenda van de Componist des Vaderlands.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen

WIN Bach333!
Het grootste componistenproject in de opnamegeschiedenis