November Music 2019

November Music in Den Bosch

Avontuurlijkheid, eigenzinnigheid en vooruitstrevendheid. Dát zijn de sleutelwoorden van November Music (1 t/m 10 november), een festival voor muziekliefhebbers die verder kijken dan hun neus lang is. “Muziek zonder excuus en met een eigen stemming”, zeggen de organisatoren.

Allerlei stromingen en stijlen ontmoeten elkaar op November Music: jazz, wereldmuziek, muziektheater, moderne muziek, installaties, en ga zo maar door. Het festival daagt muzikanten en toehoorders uit om samen in het diepe te springen. Niet alleen grote namen krijgen de ruimte om te experimenteren, maar ook minder bekende artiesten en componisten. Kortom: “Verwacht het onverwachte.”

Elk jaar, tien dagen lang is het raak tijdens November Music

Elk jaar, tien dagen lang is het raak in Den Bosch, in concertzalen en kerken. Dit jaar vindt de 27ste editie plaats, die uiteraard bomvol interessante en verrassende combinaties zit. Ga maar na: 11 nieuwe opdrachtwerken en groepen die nauwelijks in ons land te zien zijn, een gloednieuw Bosch Requiem, dit keer geschreven door componist des vaderlands Calliope Tsoupaki, een exclusief dubbelprogramma van het Metropole Orkest met Kyteman en de Frans-Cubaanse tweeling Ibeyi.

En of dat nog niet genoeg is, zijn er concerten van Ensemble Modern en jazzgroep Rymden met pianist Bugge Wesseltoft. Philharmonie zuidnederland treedt op met Ruben Hein en er is een gelegenheidsconcert van Tigran Hamasyan en Mathias Eick.
Ook zijn er voorstellingen die muziek combineren met andere disciplines. Onder meer van theatermaker Baukje Schweigman en Calefax en van dansgezelschap LeineRoebana. Van componiste Mayke Nas staat een wereldpremière op het programma, waarin ze samenwerkt met beeldend kunstenaar Teun Hocks.

Professionele én amateurkoren uit Brabant brengen tal van werken ten gehore

Er is ook veel aandacht voor koormuziek tijdens deze editie van November Music. Verschillende professionele én amateurkoren uit Brabant brengen tal van werken ten gehore, onder meer van trappistenmonnik Kris Oelbrandt.

Grote publiekstrekkers zijn er óók, in de vorm van Holland Baroque, Ragazze Quartet, Silbersee, Ives Ensemble en Asko|Schönberg. Ook is er het afscheidsconcert van Nieuw Ensemble. TEMKO en Slagwerk Den Haag spelen een omvangrijk nieuw werk van Aart Strootman, waarvoor hij zelf de instrumenten bouwde.

Op zondagmiddag 3 november staat de jaarlijks terugkerende KunstmuziekRoute van November Music op het programma, met korte concerten op allerlei locaties. Van de partij zijn onder anderen Eric Vloeimans en Evan Parker. In totaal kent het festival zo’n 80 concerten in 10 dagen. We bedoelen maar…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen