Netflix-serie top 5

Onze Netflix-serie top 5 voor april

Normaal gesproken zouden we nu met z’n allen genieten van de lentezon. Toostend op het terras of barbecueënd in de tuin. Niks van dat. De koperen ploert kan lonken wat ‘ie wil, gordijnen ervoor, binnenblijven. Net doen of het winter is. Trek een mooie fles rode wijn open, draai het nieuwe album van Barbara Hannigan of zoek je kicks op Netflix. Luister stelde een uiteenlopende top 5 van verslavende series samen. Makkelijk, toch?  

Netflix-serie top 5

Peaky Blinders

Half modieus Nederland (en menig vijftigplusser) loopt sinds een jaar of twee met een flat cap. De aanstichter? Steven Knight. Met zijn razendpopulaire serie Peaky Blinders creëerde hij – en niet alleen met petjes – het Peaky-effect. Zo speelt de serie zich af in Birmingham, een karakteristiek Engels plaatsje waarin de afgelopen jaren niet zoveel meer gebeurde. Na de start van de serie liepen de bezoekersaantallen echter op met miljoenen. Nog niet overtuigd? Volgens The Guardian is het een trend om baby’s ouderwetse Britse voornamen als de hoofdpersonages te geven. Ook wij zijn getroffen door het Peaky-effect. Wát een serie.

Bodyguard

Types die deze thuiszittijd aangrijpen om van hun nagelbijtverslaving af te komen, kunnen beter niet aan deze zesdelige Britse terrorismethriller beginnen. Zenuwslopend, werkelijk waar, van de eerste tot de laatste scène. De hoofdrol is voor Richard Madden, bekend van Game Of Thrones. Weet je nog, die gigantisch succesvolle serie vol seks, bloed en draken (die ook het scenario schreven, zo bleek later).

Mad Men

Er zijn weinig series waarin de dialogen zó scherp en tegelijkertijd ongedwongen zijn. Mad Men speelt zich af in de jaren zestig, met stijlvolle kostuums, een fantastisch decor en bijbehorende muziek van onder anderen David Carbonara, Paul Mariat, Bob Dylan en The Who. Alles komt voorbij: racisme, seksisme, de leegte die Kennedy achterliet, huisvrouwendepressies, homofobie, geweld, vreemdgaan met secretaresses en vooral het roken van sigaretten. Veel sigaretten. Eigenlijk gebeurt er – naast roken, werken en vreemdgaan – niet zo veel tijdens de zeven seizoenen. Des te knapper dat regisseur Matthew Weiner je zo in zijn greep kan houden.

The Blacklist

Om te beginnen: Raymond “Red” Reddington (James Spader) is reden genoeg om The Blacklist te kijken. De beruchte crimineel is intelligent, welgemanierd, charmant én hilarisch. Het is een beetje doorbijten, want de eerste afleveringen zijn soms iets te veel van het goede, maar het wordt beter. Beloofd. In een notendop: Red wordt informant bij de FBI. Onder één voorwaarde, want hij wil alleen maar spreken met Elizabeth Keen. Hij presenteert aan hen the blacklist, een lijst met de meest gevaarlijke criminelen. Iedere aflevering wordt er één gevangen. De serie van Jon Bokenkamp wordt gedragen door de meest uiteenlopende muziek, van opera tot Jay Z. Vaak net zo krankzinnig en divers als de criminelen op de lijst.

Tiger King

Culthit uit Amerika. Tja, wat moeten we hierover zeggen? Een geblondeerde en getatoeerde gaycowboy met een tijgerpark in Oklahoma gaat de strijd aan met een al even zo gestoorde dierenactiviste die haar ex-man aan de leeuwen heeft gevoerd. Nee, dit is niet echt, denk je constant. Dit kan niet. Wel dus. Compleet van de pot gerukt. Zo fout dat het fantastisch is.

Liever een film kijken vanavond? Eerder stelden we al een Netflix-film top 5 samen.

5/5 - (2 stemmen)
Facebook
Twitter

Laatste artikelen