Nicolas Jaar in de Oude Kerk - Luister Magazine
Nicolas Jaar in de Oude Kerk. Foto: Dirk Kome

Oude Kerk start met nieuw muziekfonds

Het wereldberoemde stadsorgel van de Oude Kerk is na vijf jaar restauratie klaar voor gebruik. Philip Glass gaat het orgel op 11 mei voor het eerst officieel bespelen en ook componist en musicus Nicolás Jaar (1990) laat zijn werk horen. Hij creëerde afgelopen maanden al nieuwe muziek met beide orgels van de Oude Kerk. Het is de aftrap voor een nieuwe collectie binnen de Oude Kerk: geluidskunst. Er zal een geheel nieuwe programmering ontstaan, en daar is geld voor nodig.

Benefietdiner met Philip Glass

De Oude Kerk wil bijdragen aan de productie van zogenaamde ruimtelijke muziek. Ze wil zo veel mogelijk jonge, talentvolle musici de mogelijkheid bieden om nieuw werk te maken met het zogenaamde Vater-Müller orgel, met de bijzondere akoestiek en andere instrumenten en klankbronnen. Daaropvolgend geven deze musici een concert. Zo zal er een heel nieuwe concertreeks ontstaan, waarmee de Oude Kerk weer een belangrijke rol gaat spelen als internationaal muziekpodium. De muziek die wordt gecomponeerd gaat deel uitmaken van de collectie en zal mondiaal weerklank vinden. Om dit te verwerkelijken, vindt er op 11 mei een benefietdiner plaats. Philip Glass bespeelt op deze avond het Vater-Müller orgel voor het eerst officieel, maar ook andere jonge talenten, zoals Nicolás Jaar, betreden het podium. Reserveer een tafel via de website van het evenement Playing the Cathedral. Bekijk hier de trailer van het evenement.

Nicolas Jaar en Philip Glass bespelen het orgel in de Oude Kerk - Luister Magazine
Het Vater-Müller orgel. Foto Maarten Nauw

Nicolaas Jaar in de Oude Kerk

Een dag later luistert u naar verschillende concerten en uitvoeringen in de Oude Kerk, onder meer van Nicolás Jaar. Jaar behoort tot de eerste van een nieuwe generatie muzikanten die muziek heeft gecomponeerd in de Oude Kerk. In oktober 2018 werkte Nicolás Jaar een week lang met het Vater-Müller orgel (1742) en het Transept orgel (1767) om nieuw werk te componeren en te produceren. Hij sliep zelfs in de ruimte om optimaal vertrouwd te raken met de sfeer. Het werk Voula is onder andere het resultaat. Dit zal hij ook op 11 mei ten gehore brengen. Op 12 mei speelt de jonge componist 3 keer een improvisatie, telkens voor de duur van drie uur, waarbij beide orgels, de resonantie van het gebouw en elektronica een rol spelen. Ga voor tickets naar de website van de Oude Kerk. Dit zal de insteek worden van het nieuwe fonds van de Oude Kerk: talentvolle muzikanten componeren in de Oude Kerk en geven daaropvolgend een concert. Op deze manier ontstaat een unieke manier van het presenteren van geluidskunst en muziek.

Componist en muzikant Nicolás Jaar speelt in de Oude Kerk - Luister Magazine
Nicolás Jaar
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen