DONATONI - Chamber Works

Recensie DONATONI – Chamber Works

DONATONI
Chamber Works (Marches, Nidi, Clair, Small, Estratto, Secondo Estratto, Quarto Estratto)
Ensemble Adapter m.m.v. Aaron Dan (fluit), Chatschatur Kanajan (viool), Seth Josel (mandoline), Petteri Pitko (klavecimbel), Elmar Schrammel (piano)Kairos KAI 0015021 • DDD-49’
Waardering: 8

De in 2000 overleden Franco Donatoni zou bij leven en welzijn vorig jaar zomer negentig geworden zijn. Om de componist te eren en zijn oeuvre nog eens extra onder de aandacht te brengen nam het in Duitsland gevestigde Ensemble Adapter vier solowerken en drie ensemblewerken van de Italiaanse componist op. Het viertal van Ensemble Adapter breidde zich flink uit om ook Quarto Estratto voor piccolo, fluit, mandoline, harp, klavecimbel, piano en celesta te kunnen spelen. Met vier solowerken voor harp, piccolo, klarinet en piano en drie ensemblewerken geschreven tussen 1969 en 1981 geeft Ensemble Adapter een mooi beeld van de immer zonnige kamermuziek van Donatoni. Opvallend is dat Donatoni vanaf de late jaren zestig zeer constant is geweest in zijn stijl. En als er één componist is die de muziek in de twintigste eeuw een werkelijk mediterrane klank heeft gegeven dan is Donatoni het wel. Dat maakt zijn werk, ondanks de onmiskenbaar modernistische inslag ook zo direct aansprekend. Ensemble Adapter pakt zowel het mediterrane als het aansprekende element uitstekend op en speelt de immer complexe partituren van de Italiaan alsof het vrolijke kamermu- ziekwerkjes van Mozart of Mendels- sohn zijn. De solisten leveren stuk voor stuk een uitstekende prestatie en ook als collectief blijft Ensemble Adapter overeind. Luister naar het even dwarrelende als beknopte Quarto Estratto en wees overtuigd.
Paul Janssen

Wilt u meer recensies lezen? Sluit dan hier een abonnement af en krijg automatisch toegang tot honderden andere recensies én voorgaande edities van Luister.

CD kopen? Bestel hem hier.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen