Recensie Gasparini - The Gasparini album – Opera arias

Recensie Hermann – Forbidden Music in World War II

Hermann
Forbidden Music in World War II
Burkhard Maiss (viool), Hannah Strijbos (altviool), Bogdan Jianu, Clive Greensmith (cello), Andrei Banciu, Beth Nam (piano), Irene Maessen (sopraan)
Waardering: 10 De exacte datum en de plaats van zijn dood zullen voor altijd onbekend blijven. Het laatste wat we van Paul (Pál) Hermann (1902-1944) hebben vernomen is dat hij opgepakt werd tijdens een grote straatrazzia in Toulouse in april 1944 en via het doorgangskamp Drancy overgebracht werd naar Auschwitz en verder naar Litouwen. Sindsdien werd er niets meer van hem vernomen. De Joodse Hermann werd geboren in Boedapest, waar hij aan de Franz Liszt Academie studeerde bij onder anderen Bartók, Kodály en Léo Weiner. Uit die tijd dateert ook zijn innige vriendschap met violist Zoltán Székely. Tijdens een optreden in Nederland maakte Hermann kennis met de Nederlandse Ada Weevers met wie hij trouwde en met wie hij tot 1933 in Berlijn woonde. Toen Hitler aan de macht kwam vestigde het gezin zich in Oudorp. Nadat Ada op vijfentwintigjarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking overleed verhuisde Hermann eerst naar Brussel en later naar Parijs.

Wilt u de hele recensie lezen? 
In Luister 731 vindt u de hele recensie en nog meer klassieke muziekrecensies. Het magazine ligt vanaf 13 april 2018 in de winkel. Meteen bestellen kan via onze shop.

CD kopen? Bestel hem hier

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Laatste artikelen